Malaysia Dateline

Mahkamah putuskan P Pinang tidak diberi kuasa tubuh peronda sukarela

Mahkamah Persekutuan hari ini memutuskan kerajaan Pulau Pinang tidak diberi kuasa di bawah undang-undang untuk menubuhkan pasukan peronda sukarela yang dikenali sebagai Skim Rondaan Sukarela atau PPS.

“Kerajaan negeri dalam hujahnya bergantung kepada Seksyen 9 dan perenggan 101(v) dalam Akta Kerajaan Tempatan mengenai penubuhan PPS tetapi ini tidak disokong oleh fakta.

“Persatuan seperti PPS tidak boleh diwujudkan di bawah Akta Kerajaan Tempatan,” kata Hakim Besar Malaya, Zaharah Ibrahim seperti dipetik FMT hari ini.

Panel hakim lain ialah Presiden Mahkamah Rayuan, Ahmad Maarop dan hakim Mahkamah Persekutuan, Alizatul dan Ramly Ali.

 Panel ke-5 iaitu bekas hakim Raus Sharif telah meletak jawatan.

Pulau Pinang menubuhkan PPS pada 2011 untuk membantu kerja sukarela dan memerangi jenayah di kawasan kejiranan. Kumpulan ini mempunyai lebih 9,000 ahli.

Mahkamah hari ini menambah langkah bekas menteri Dalam Negeri Ahmad Zahid Hamidi mengisytiharkan PPS adalah haram tidak berasas.

“Dia mendakwa PPS digunakan untuk aktiviti-aktiviti yang memudaratkan ketenteraman awam.

“Kami dapati ini adalah alasan yang tidak masuk akal untuk menjalankan budi bicaranya,” kata Zaharah.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Kebajikan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar Pulau Pinang, Phee Boon Poh, yang hadir di mahkamah untuk mendengar keputusan itu, memberitahu pemberita kerajaan Pulau Pinang menghormati keputusan Mahkamah Persekutuan.

Peguam Alan Gomez mewakili kerajaan negeri, sementara peguam persekutuan kanan Shamsul Bolhassan mewakili Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Pada 2017, Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat, yang merupakan hakim Mahkamah Rayuan ketika itu, memutuskan untuk memihak kepada kerajaan Pulau Pinang dalam rayuannya terhadap keputusan KDN untuk mengharamkan PPS pada 2014.

Mahkamah rendah berkata kerajaan Pulau Pinang menjalankan kuasanya dalam senarai negeri di bawah Perlembagaan Persekutuan.

Tengku Maimun, dalam penghakimannya, berkata mahkamah mendapati tiada bukti PPS adalah ancaman kepada ketenteraman awam.

PPS diisytiharkan haram oleh menteri dalam negeri pada 2014, berikutan perisytiharan oleh Pendaftar Pertubuhan bahawa ia adalah badan “tidak berdaftar”.

 Polis juga menahan 158 anggota PPS yang menyertai perarakan Merdeka peringkat negeri pada 2014.