Malaysia Dateline

Majoriti Cabang PKR Sabah sokong pelantikan Christina Liew

Sebanyak 15 Ketua Cabang PKR Sabah hari ini menyatakan sokongan penuh terhadap kepimpinan Pengerusi PKR Negeri, Datuk Christina Liew yang dilantik semula menerajui parti itu di Sabah.

Ketua Cabang PKR Putatan Awang Husaini Sahari yang mewakili kesemua 15 cabang itu berkata sokongan itu dizahirkan oleh ketua-ketua cabang berkenaan menerusi tandatangan mereka yang diserahkan kepada Majlis Pimpinan Negeri (MPN).

“Langkah ini diambil bagi menafikan tindakan pihak tertentu yang cuba menentang keputusan pelantikan yang dibuat oleh Presiden PKR, Datuk Seri Dr. Anwar Ibrahim.

“Ini merupakan kenyataan terakhir kami bagi menjawab segala cakap-cakap bahawa cabang PKR Sabah menolak pelantikan Datuk Christina Liew sebagai pengerusi PKR Sabah,” katanya kepada pemberita semalam.

Turut hadir ketua-ketua cabang PKR dari Papar, Batu Sapi, Tuaran, Kota Belud, Kimanis, Kinabatangan, Wilayah Persekutuan Labuan, Sipitang, Semporna dan Kota Marudu.

Awang Husaini berkata setakat ini hanya 11 ketua cabang yang menolak perlantikan itu sekaligus membuktikan bahawa Christina mendapat sokongan majoriti 15 cabang.

Beliau berkata satu memorandum daripada 15 ketua cabang juga telah dihantar bagi menyokong Christina selain untuk memastikan kestabilan parti dan kerajaan baharu Sabah yang diterajui Parti Warisan Sabah (Warisan) dengan kerjasama Pakatan Harapan.

“Oleh itu kami menggesa agar Presiden dan kepimpinan parti mengambil tindakan disiplin kepada mana-mana ahli yang mempertikaikan keputusan Mesyuarat Biro Politik yang dipengerusikan oleh presiden pada 14 Disember lalu,” tambahnya.-BERNAMA.