Malaysia Dateline

Makkal Sakti Malaysia

Makkal Sakti mahu bertanding PRU14

Parti Makkal Sakti Malaysia berhasrat untuk bertanding dalam pilihan raya umum ke-14 (PRU14) akan datang, kata Presidennya, Datuk R.S. Thanenthiran.

Beliau berkata pihaknya menyerahkan sepenuhnya kepada pucuk pimpinan Barisan Nasional (BN) untuk memutuskan sama ada parti itu akan diberi peluang bertanding pada PRU14.

Bagaimanapun, beliau enggan menyatakan sama ada parti itu memohon sebarang peruntukan kerusi pada PRU14 akan datang.

“Kalau diberi peluang kepada Makkal Sakti kami akan menerimanya tetapi jika tidak diberi kerusi pun kami tetap akan menyokong BN,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri sambutan Hari Krismas dan Tahun Baharu 2017 parti itu di sini hari ini yang turut dihadiri kira-kira 1,000 orang.

Thanenthiran berkata setakat ini parti itu mempunyai 123,000 anggota di seluruh negara dan 75 peratus daripadanya adalah golongan belia.

Katanya 4,000 anggota parti itu yang terdiri daripada pemuda dan wanita telah menggerakkan jentera pilihan raya di seluruh negara demi memastikan BN mampu menang majoriti dua pertiga dalam PRU14.

“Kami tetap menyokong penuh gandingan pemimpin BN, walaupun sering dihimpit tohmahan dan fitnah, ia tidak mampu menggugat keyakinan masyarakat India,” katanya.

Mandat kerajaan BN sekarang bakal berakhir pada Jun 2018.