Malaysia Dateline

Malaysia bantah keputusan Australia iktiraf Baitulmuqaddis Barat ibu negara Israel

Malaysia menentang keras keputuan Australia mengiktiraf Baitulmuqaddis Barat sebagai ibu negara Israel dan menganggap keputusaan itu sebagai “terlalu awal” dan “memalukan rakyat Palestin”.

Wisma Putra dalam satu kenyataan hari ini mengulangi pendirian teguhnya selama ini bahawa penyelesaian dua-negara, di mana negara Palestin dan Israel tinggal bersebelahan dalam suasana aman berdasarkan kepada perjanjian sempadan pra-1967, dengan Baitulmuqaddis Timur menjadi ibu negara Palestin; adalah jalan penyelesaian yang sesuai bagi konflik Palestin-Israel.

“Malaysia percaya dengan pengumuman (Australia) ini, yang dibuat sebelum penyelesaian dua-negara dilaksanakan, ia adalah ‘premature’, dan memalukan kepada rakyat Palestin serta perjuangan mereka kepada hak untuk pentadbiran sendiri.

Wisma Putra berkata Malaysia akan terus bekerjasama rapat dengan semua negara rakan untuk mendapatkan penyelesaian yang adil, menyeluruh dan berkekalan kepada konflik itu.

Semalam Perdana Menteri Australia Scott Morrison mengumumkan Australia secara rasminya mengiktiraf Baitulmuqaddis Barat sebagai ibu negara Israel, samasekali bertentangan dengan dasar Timur Tengah yang wujud berdekad lamanya, namun ia tidak akan memindahkan kedutaannya ke sana dengan segera.

— BERNAMA