Malaysia Dateline

Malaysia harap akan guna minyak sawit bayar pembelian senjata

Malaysia sedang berbincang dengan sekurang-kurangnya enam negara mengenai kemungkinan menggunakan minyak kelapa sawit untuk membayar senjata, dalam usaha ekonomi ketiga terbesar Asia Tenggara itu menggantikan kelengkapan lama untuk meningkatkan kemampuan pertahanannya.

Malaysia telah bergelut untuk menaiktaraf kelengkapan pertahanannya selama beberapa tahun dan pemotongan belanjawan pertahanannya tahun ini menyebabkan penggantian kapal-kapal tentera laut sukar dilakukan, yang mana sebahagian daripadanya telah berkhidmat lebih 35 tahun.

Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu berkata, kos merupakan halangan terbesar tetapi menggunakan minyak kelapa sawit untuk membantu membayar peralatan boleh membuka jalan-jalan baharu.

Mohamad berkata, perbincangan tentang pembayaran menggunakan minyak sawit telah pun bermula dengan China, Rusia, India, Pakistan, Turki dan Iran.

“Jika mereka bersedia untuk menerima perdagangan tukar barang (sistem barter) dengan sawit, kami sangat bersedia untuk ke arah itu,” kata Mohamad kepada Reuters dalam temu bualnya semalam.

“Kami mempunyai banyak minyak sawit.”

Dua pengeluar minyak sawit terbesar di dunia, Malaysia dan Indonesia, terlibat dalam perselisihan dengan Kesatuan Eropah berhubung rancangannya menghentikan komoditi daripada bahan api yang boleh diperbaharui menjelang 2030 kerana kebimbangan terhadap penebangan hutan.

Kedua-dua negara itu membekalkan kira-kira 85 peratus minyak sawit global, yang sebahagian besarnya digunakan dalam makanan dan juga barangan seperti gincu dan sabun.

Mohamad juga berkata, beliau tidak dapat memastikan berapa banyak minyak sawit Malaysia yang ingin didagangkan untuk peralatan pertahanan

Selain kapal-kapal baru, Malaysia juga berminat untuk memperoleh pesawat pengawasan jarak jauh, kenderaan udara tanpa pemandu dan kapal pemintas, katanya.

Dagangan secara tukar barang adalah sebahagian daripada dasar pertahanan selama 10 tahun yang akan dibentangkan di parlimen tahun ini, yang menurut Mohamad akan menumpukan pada peningkatan keupayaan angkatan laut, termasuk di Laut China Selatan yang menjadi pertikaian.

China menuntut lautan itu tetapi bertindih dengan kawasan yang dituntut Malaysia, Vietnam, Brunei dan Filipina.Malah, Taiwan juga menuntut sebahagian daripada laut itu.

Susun atur kapal-kapal China di kawasan pertikaian itu baru-baru ini, di mana lebih AS$3.4 trilion barangan melaluinya setiap tahun, menimbulkan semula ketegangan antara Vietnam dan Filipina.

Malaysia juga mengkritik pendirian China mengenai Laut China Selatan, tetapi tidak terlalu lantang terutama selepas China menyuntik berbilion dolar dalam projek prasarana menerusi Inisiatif Belt and Road.

Malaysia sentiasa mengawasi kapal-kapal tentera laut dan pengawal pantai China yang memasuki sempadan negara, kata Mohamad, tetapi menambah bahawa China menghormati Malaysia dan “setakat ini tidak melakukan apa-apa yang akan memberikan masalah kepada kita”.

Walau bagaimanapun, negara-negara Asia Tenggara perlu bekerjasama memastikan kepentingan mereka tidak tenggelam oleh kuasa-kuasa besar seperti serangan A.S. dan China untuk mengendalikan, kata Mohamad.

“Kami mahu rantau ini kekal aman dan neutral,” kata Mohamad.