Malaysia Dateline

Malaysia meraih anugerah ‘ Best National Costume’ dalam pertandingan Miss Universe 2019

Miss Universe Malaysia, Shweta Sekhon, berjaya meraih anugerah bagi peragaan pakaian kebangsaan Best National Costume pada Pertandingan Miss Universe Pageant menerusi pengundia secara dalam talian.

Shweta,22, yang mengayakan kostum rekaan pereka busana terkenal Carven Ong dinamakan “A Peranan Indulgence” itu mengambil ide dari warisan masyarakat Peranakan yang kaya dengan tradisi pakaian pengantinnya.

Reka bentuk yang rumit ini mempamerkan kancing kain songket Melayu yang ditenun. Ia juga mempunyai sepasang sayap yang diperbuat daripada kain kebaya Nyonya, yang biasanya dipakai oleh wanita Peranakan.

Disusun di sekitar gaun itu adalah pelbagai makanan Peranakan seperti onde-onde, kueh koci, ku ku, kueh talam, kueh lapis, kueh sago dan telur merah bertuah. Bakul tradisional, bakul sia, juga membuat penampilan.

Ong sangat dikenali dengan hasil ciptaannya yang mewah. Tahun lepas, pakaiannya dipaparkan dalam filem Hollywood Crazy Crazy Asia.

Hos Steve Harvey sekali lagi melalukan kesilapan apabila mengumumkan Filipina sebagai memenangi anugerah itu. Kesalahan itu sama dengan apa yang dilakukannya empat tahun lalu, mengumumkan pemenang yang salah untuk pertandingan Miss Universe 2015.

“Awal minggu ini, semua peserta bertanding dalam pertandingan Kostum Kebangsaan,” katanya. “Inilah pandangan pemenang, Miss Filipina …”

Pemenang sebenar, Shweta, terpaksa membetulkannya. “Ia bukan Filipina,” katanya kepada personaliti televisyen itu. “Ia Malaysia.”

Harvey kemudian mengatakan bahawa dia tidak bersalah. Dia hanya membaca dari teleprompter yang dipaparkan kepadanya.