Malaysia Dateline

Malaysia perlu lebih ramai ahli politik muda

Exco Armada Bersatu berkata, Malaysia memerlukan lebih banyak ahli politik muda untuk mewakili keperluan majoriti remaja pada masa akan datang lebih-lebih lagi apabila pengangguran belia menunjukkan tiada tanda penambahbaikan.

Mahathir Mohd Rais berkata, dalam demokrasi Malaysia baru yang mencabar, peranan belia sangat penting.

Katanya, generasi muda menghadapi cabaran dalam mewujudkan kestabilan tatkala berada di dalam keadaan ketidakstabilan kronik masa lalu.

“Anak muda lebih cenderung untuk melakukan perubahan daripada generasi yang lebih tua, lebih idealistik dalam matlamat mereka dan kurang setia kepada tradisi yang sedia ada seperti apa yang telah diamalkan dalam Umno.

“Umur tidak mempunyai apa-apa hubungan dengan kepuasan demokratik terhadap demokrasi, penolakan alternatif yang tidak demokratik, dan kepentingan politik.

“Untuk meningkatkan penyertaan politik warga belia, pihak berkepentingan perlu mengambil langkah yang lebih untuk menggalakkan ahli pemuda mereka untuk mengambil bahagian dalam keahlian,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau yang juga Ketua Bahagian Bersatu Segambut itu berkata, satu budaya baru harus diterima pakai untuk mewujudkan persekitaran yang meluas yang bersifat inklusif kepada golongan muda.

Beliau turut mengingatkan kepada anggota parti yang lebih lama tentang sebab pendirian dan penubuhan parti yang berkhidmat untuk Malaysia dan bukannya untuk kepentingan peribadi.

Tambahnya, jika terdapat calon yang lebih baik, tanpa mengira usia, dan boleh mewakili serta memenuhi keperluan masyarakat, adalah yang terbaik untuk diberi peluang dalam parti.

“Kekurangan kebudayaan dan minda seperti ini (menolak penglibatan ahli politik muda) mungkin sebab mengapa banyak ahli politik yang tidak cekap, berkuasa di pejabat tertinggi kerana hakikatnya mereka telah diberi keutamaan kerana faktor usia dan kesetiaan,” ujarnya.