Malaysia Dateline

Malukah apabila bahasa Inggeris kita kurang baik

Baru-baru ini, tersiar satu video tular yang dikongsikan mengenai seorang ‘menteri’ memberi ucapan langsung dalam Bahasa Inggeris yang kelihatan mengecewakan memandangkan penyampaian dan pertuturan yang disampaikan tidak memenuhi ‘piawai’ seorang bekas pendidik yang juga peguam lepasan luar negara.

Ada yang ‘menganjing’ dan memberi kenyataan yang agak menjatuhkan aib penyampai tersebut. Bagaimana seorang bertaraf tinggi , berpendidikan di negara penjajah , pernah menjadi atau bertaraf peguam tidak mampu menyampai petikan ucapan ‘forum antarabangsa’.

Gagalkah sistem pendidikan bahasa kita? Adakah pelatih guru Bahasa Inggeris atau pun yang sudah bergelar guru Bahasa Inggeris mempunyai status kedudukan yang sama?

Mereka yang percaya bahawa penutur bukan bahasa Inggeris harus malu adalah mereka yang semestinya malu terhadap diri mereka sendiri.

Ketidakupayaan untuk bertutur dalam bahasa yang asing bagi sesuatu kaum atau bangsa adalah sesuatu yang dikongsi oleh masyarakat di seluruh dunia.

Sebilangan orang boleh bertutur dalam bahasa Sepanyol. Sebilangan orang boleh bertutur dalam bahasa Perancis. Ada yang boleh bertutur dalam bahasa Thailand, Vietnam, Mandarin, Jerman, atau bahasa lain di dunia. Sebilangannya hanya dapat bertutur dalam bahasa ibunda mereka, dan itu betul-betul dikira baik.

Hanya kerana seseorang tidak boleh berbahasa Inggeris tidak bermaksud seseorang itu harus malu pada diri sendiri. Banyak penutur asli Inggeris sendiri bergelut dengan tatabahasa atau ejaan bahasa Inggeris.

Mengkritik penutur bahasa Inggeris yang tidak fasih adalah tindakan rasis yang agak etnosentrik dan jahil.

Walaupun bahasa Mandarin adalah bahasa yang paling banyak dituturkan di dunia, anda tidak melihat orang Cina metertawakan seluruh dunia.

Penutur bahasa Inggeris harus mempunyai budi bahasa yang sama (walaupun mereka tidak selalu melakukannya!). Bahasa Inggeris adalah bahasa kedua yang paling banyak digunakan di dunia dan merupakan bahasa kedua bagi kebanyakan penuturnya.

Bahasa Inggeris boleh menjadi kemahiran. Walaupun seseorang tidak memiliki kemahiran itu, seseorang mungkin memiliki kemahiran dan bakat lain.
————-
Azizi Ahmad adalah pembaca yang gembira dengan Bahasa ibunda sendiri.