Malaysia Dateline

Mana Plan Pemulihan Felda dalam Bajet 2018, soal Anak

Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) merasa dukacita dan terkilan atas pembentangan Bajet 2018 yang dikemukakan YAB Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Parlimen semalam.

Presiden persatuan berkenaan, Mazliman Aliman berkata, meskipun beberapa peruntukan berkaitan Felda diumumkan, ia tidak menyeluruh dan gagal merungkai situasi kritikal yang melanda Felda kebelakangan ini.

Jelas beliau, Anak ingin mempersoalkan beberapa perkara berhubung perkara ini.

Pertama kata beliau, apakah kesudahan Projek Perumahan Generasi Baru Felda(PGBF) sebanyak 20,000 unit dengan kos RM1.4 bilion, yang diumumkan pada tahun 2012?

“Dimaklumkan oleh Pengerusi Felda ketika itu, Tan Sri Isa Samad, sebanyak 8,570 unit akan mula dibina dan dijangka siap dalam masa 5 tahun.

“Yang pasti, perumahan Generasi Baru ini terbengkalai sehingga kini, dan tidak dapat dipastikan bila ia mahu dipulihkan,” kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Anak ingin kepastian, adakah 5,000 unit rumah Generasi Baru Felda dengan kos RM164 juta yang diumumkan semalam, di lokasi baru atau termasuk kawasan perumahan yang terbengkalai? soal beliau.

Kedua kata Mazlan, apakah kesudahan Projek Sentuhan Kasih Felda di Felda Tenggaroh 3, Felda Chini Timur 2 dan Felda Tenang(Besut) yang dikatakan sebagai projek perintis berteknologi tinggi yang menelan belanja RM120 juta itu.

“Setakat ini, daripada tinjauan Anak, hanya di Felda Tenggaroh 3 sahaja, 100 buah rumah berjaya disiapkan. Namun, pakej pembangunannya dianggap gagal.

“Hingga kini, peserta projek tidak tahu berapa hutang sebenar atas pinjaman rumah kononnya ‘ala banglo’ yang mereka diami,” katanya.

Ketiga katanya, sekali lagi isu wang SES atau Kumpulan Wang Perusahaan Getah dimanipulasi di Parlimen.

“Anak masih ingat ketika kempen PRK Kerdau pada tahun 2011, YAB Perdana Menteri berjanji kepada 7,800 peneroka getah di 28 Felda seluruh negara.

“Kini, komitmen Kerajaan adalah untuk memulangkan wang SES ini kepada 8925 peneroka dengan peruntukan RM43 juta.

“Tetapi realitinya para peneroka getah ini sudah terlalu letih berulang alik ke pejabat RISDA bagi menuntut hak mereka.

“Sekiranya mereka dapat, adakah RISDA membayarnya terus kepada peneroka, atau melalui FELDA yang penuh kerenah birokrasi?” soal beliau.

Kebimbangan Anak kata beliau lagi, wang SES tersebut akan dipotong di sana sini.

“Berapakah yang tinggal buat peneroka, sedangkan ia sangat penting untuk tujuan tanam semula sepertimana matlamat tabung SES ini diwujudkan.

“Seharusnya, pembentangan bajet dimanfaatkan bagi Kerajaan menerangkan secara terperinci Plan Pemulihan Felda. Di mana kesudahannya Plan Induk Transformasi Felda 2013-2056 yang disediakan pakar ekonomi dan para konsultan?

“Bagaimanakah kedudukan terkini Felda Investment Corporation(FIC) melalui 12 pelaburan bernilai berbilion ringgit?

Sebahagiannya sedang disiasat SPRM dan telah ada mereka yang ditahan serta didakwa atas pelbagai penyelewengan, katanya.

Perdana Menteri sambungnya, tentu tahu mengenai pembentangan Plan Induk Transformasi Felda yang dikemukakan dalam ALP Felda. Maka beberapa projek tidak masuk akal, antaranya projek ternakan Ikan Sturgeon; di mana Laporan Audit Negara mendedahkan kepincangannya.

“Ketika ini terdapat 59,569 orang peneroka Felda diurus kebun mereka melalui Felda Technoplant Sdn Bhd, yang ditubuhkan pada 22 Jun 2005.

“Isu pendapatan yang rendah, pengurusan ladang yang tidak sempurna dan timbunan hutang masih menghantui para peneroka dan bilakah ia akan berakhir?” soal beliau.

Anak katanya tidak menolak kewibawaan Dato’ Dzulkifli Abd Wahab, mantan Pengarah Besar Felda, yang dilantik menerajui Felda Technoplant.

Namun katanya, kerajaan harus mengkaji semula kedudukan Technoplant yang menimbulkan kemarahan peneroka atas berbagai isu.

“Mengapa tidak diperkasa peranan Koperasi Permodalan Felda(KPF) dan Koperasi di setiap rancangan Felda yang berkepentingan langsung dengan pengurusan kebun peneroka? Segala potensi khususnya melahirkan usahawan ladang terdiri daripada Generasi Baru Felda dapat dijayakan.

“Bukankah ia baik untuk sosio ekonomi anak peneroka daripada membiarkan Technoplant atau pihak kapitalis mengambil kesempatan atas keringat peneroka?

Terlalu banyak untuk Anak perkatakan mengenai situasi sedih yang menyelubungi Felda waktu ini, katanya.

Bajet semalam jelasnya, tidak memberikan apa-apa kelegaan terhadap kemurungan warga Felda, kesan penyenaraian FGV di Bursa Malaysia, kehilangan berbilion wang Felda dan kesilapan melantik Tan Sri Isa Samad.

Kata beliau, benarlah seperti kata pantun Sasterawan Negara, Datuk A. Samad Said:
‘ Masuk ke hutan muncul di rimba,
Selam di tasik, timbul dilaut.
Bajet umpama simbahan gula,
Yang heboh beri, yang senyap kaut’.