Malaysia Dateline

Mangsa tanah runtuh Batang Kali dakwa ada individu cuba kutip dana atas nama mereka

Salah seorang mangsa tanah runtuh di Batang Kali mendakwa ada pihak tidak dikenali cuba mengambil kesempatan dengan melancarkan tabung sumbangan kononnya bagi meringankan beban mangsa tragedi.

Tindakan tidak bertanggungjawab itu terbongkar selepas ahli keluarga mangsa tragedi mengesan aktiviti mengutip dana di media sosial untuk upacara sembahyang mangsa insiden tanah runtuh.

Perkara itu dimaklumkan Tai Seng Fui, 62 yang kehilangan anak, menantu dan cucu dalam tragedi yang berlaku pada 15 Disember lalu.

Kata lelaki itu, dana sumbangan yang dihebah di laman Facebook itu dikatakan untuk perbelanjaan barangan keperluan upacara dan membayar upah sami.

“Sejak semalam (Isnin) salah seorang anak saya terlihat di Facebook ada pihak muat naik status menyatakan kesedihan dengan tragedi yang meragut nyawa dan individu itu telah mencari tokong untuk upacara sembahyang bagi mereka yang maut serta masih hilang

“Dipercayai ramai pembaca yang memberi respons bersimpati dan menyumbang namun kami sekeluarga tidak pernah dihubungi mana-mana pihak berhubung kutipan dana itu,” katanya memetik laporan Sinar Harian hari ini sambil meluahkan hal tersebut menimbulkan rasa kurang senang dalam kalangan ahli keluarga mereka.

Tai turut kecewa apabila pengguna Facebook itu turut menggunakan gambar tokong untuk upacara sembahyang yang dipercayai diperoleh daripada hasil carian dalam internet.

“Dia meletakkan senarai nama mangsa yang terlibat sedangkan ahli keluarga kami masih belum ditemui,” jelasnya.

Tegasnya, perbuatan itu seolah-olah tidak menghormati emosi keluarga yang sedang bersedih sekali gus menimbulkan kemarahan kerana pihak berkenaan tidak meminta izin terlebih dahulu

Setakat ini anaknya, Chang Lin, 35; menantu, Yu Siew Pay, 34, dan dua cucunya masing-masing berusia empat serta tujuh tahun masih belum ditemui.