Malaysia Dateline

Mara digesa telus tujuan beli bangunan di Melbourne

Majlis Amanah Rakyat (Mara) perlu menjawab dakwaan yang dijalankan oleh badan media antarabangsa, yang melaporkan institusi kerajaan itu membeli sebuah bangunan di Jalan Swaston, Melbourne yang telah dibeli pada harga terlalu mahal berbanding harga jualan.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan Pemuda AMANAH Nasional Mohd Ammar Atan menjelaskan, harga yang dibeli seminggu sebelum itu adalah bernilai RM73.82juta (A$23.5juta) dibeli oleh pihak Mara dengan harga jualan RM131.2juta (A$41.8juta).

Pembelian hartanah oleh pihak MARA ujarnya, sangat mencurigakan apabila harga pembelian adalah 177% lebih tinggi daripada harga asal selang beberapa minggu sebelum transaksi jualan dilakukan.

Beliau yang merujuk kepada portal The Sydney Morning Herald di pautannya, dipetik menyatakan bahawa sejurus transaksi hartanah ini berjaya dijalankan oleh pihak Mara, wang sebanyak RM10.05juta (A$3.2juta) telah dimasukkan ke dalam akaun bank peribadi  bekas pengerusi Mara Inc sewaktu beliau memohon untuk ditingkatkan nilaian harga bangunan tersebut.

Bekas pemilik bangunan tersebut, Lionel Harber terkejut kerana baru sahaja menjualnya kepada sebuah syarikat luar persisir selang beberapa minggu dengan harga RM73.82juta (A$23.5juta) yang kemudiannya dijual semula dengan Mara Inc. pada harga RM131.2juta (A$41.8juta), terangnya.

“Ini adalah pembelian yang sangat mencurigakan dan telah memburukkan nama baik Malaysia di mata dunia.

“Jangan pula muncul kleptokrat baharu versi Jho Low 2.0 lain yang memalukan lagi nama baik Malaysia,” ujar Mohd Ammar dalam kenyataan.

Justeru Pemuda Amanah Nasional telah menghantar satu memorandum ke ibu pejabat Mara hari ini.

Kata Mohd Amar lagi, dalam situasi Mara kekurangan dana sehingga pinjaman dan biasiswa mahasiswa digantungpun Mara ujarnya, masih tergamak untuk melakukan transaksi yang cukup dicurigai ini.

“Soal pendidikan adalah prioriti, jangan disebabkan sikap ini, anak muda Malaysia terpaksa menerima tempiasnya.

” Pemuda Amanah menggesa Mara untuk bersikap jujur dan mendedahkan secara telus pembelian aset hartanah yang dibeli dengan 177 peratus lebih mahal supaya tiada wang rakyat yang tiris dan pembelian ini benar-benar mendatangkan keuntungan tinggi kepada rakyat,” ujarnya.