Malaysia Dateline

Marang dan Batu 6 dua kawasan ‘tanah haram’ di Terengganu? Parti lain dilarang pacak bendera

Marang dan Batu 6 iaitu dua kawasan ibarat ‘tanah haram’ di Terengganu apabila kawasan itu dilarang untuk dipacak bendera parti lain.

Timbalan Presidennya Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata terdapat dua kawasan di Terengganu di mana bendera politik lain tidak dibenarkan dipasang iaitu Marang dan Batu 6.

“Hanya ada dua “tanah haram” – (Tanah Haram), Makkah dan Madinah.

“Di Terengganu, ada dua “tanah larangan” – Marang juga mereka tidak boleh (pasang bendera politik lain) dan Batu 6,” katanya dipetik The Star.

Beliau berkata demikian susulan sekumpulan orang yang gaduh menghalang lapan petugas pilihan raya Pakatan Harapan, termasuk seorang calon yang bertanding, apabila mereka cuba memasang bendera parti mereka di bulatan Batu 6.

“Terima kasih dan tahniah kepada anak-anak muda di sini kerana mempertahankan dan memastikan hanya bendera PAS sahaja yang dapat bertahan di Batu 6,” katanya pada sesi petang yang diadakan di hadapan Pasar Batu 6, di sini.

Sumber memberitahu The Star bahawa Pakatan telah cuba memasang bendera di kawasan itu – kubu kuat PAS – sejak Isnin (14 Nov), tetapi mereka dihalang daripada berbuat demikian.

Difahamkan calon Pakatan Kuala Nerus Datuk Suhaimi Hashim turut menjadi sebahagian daripada konvoi yang terpaksa berpatah balik malam tadi selepas gagal memasang bendera mereka.

Baca juga: 70 profesor Melayu taruh harapan kepada Anwar untuk jadi PM