Mastura mahu teruskan perjuangan arwah suami

Oleh MALAYSIADATELINE

Calon Barisan Nasional (BN) Datin Mastura Mohd Yazid berkata beliau akan meneruskan perjuangan suaminya Allahyarham Datuk Wan Mohammad Khair-il Anuar Wan Ahmad bagi membela penduduk Kuala Kangsar, selain meneruskan agenda pembangunan yang dirancang sebelum ini.

Sekali pun ditohmah dengan pelbagai fitnah dalam laman sosial kerana menjadi calon BN sedangkan masih dalam tempoh edah berikutan kematian suaminya, Mastura yakin pengundi kawasan itu bijak menilai dirinya.

“Saya adalah orang Kuala Kangsar, saya sudah berada di sini sejak 27 tahun lalu,” katanya dalam sidang berita pertamanya selepas dicalonkan mewakili BN bagi PRK Kuala Kangsar.

Sidang berita itu diadakan di kediaman Mastura di Bukit Chandan, Kuala Kangsar dan turut dihadiri Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir serta Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Manong Mohd Kamil Shafie dan ADUN Bukit Chandan Maslin Sham Razman.

Pada proses penamaan calon semalam Mastura tidak menghadiri sebaliknya beliau diwakili Timbalan Yang Dipertua Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia Perak Datuk Megat Ahmad Shahrani Megat Sharuddin yang menyerahkan borang pencalonan tepat pada 9.01 pagi.

Dalam sidang akhbar itu, Mastura, 55, menegaskan bahawa beliau tidak dipaksa mana-mana pihak untuk menjadi calon BN pada PRK itu.

Sebaliknya, beliau berkata pemilihannya sebagai calon BN merupakan satu penghormatan buat dirinya dan berjanji akan meneruskan kesinambungan perjuangan Allahyarham suaminya itu.

“Saya mempunyai keyakinan dengan kepimpinan parti, sebab itu mereka memilih saya kerana berpendapat khidmat baik arwah perlu diteruskan oleh seseorang yang tahu bahawa ia harus dilakukan dengan betul.

“Saya fikir kepimpinan parti memahaminya dan sensitif dengan perasaan penduduk Kuala Kangsar,” katanya.

Beliau juga yakin semua jentera BN akan membantunya mempertahankan kerusi Parlimen itu.

Mastura berkata sekiranya dipilih menjadi Ahli Parlimen, beliau mahu memberi lebih tumpuan kepada isu-isu tempatan dan meneruskan agenda pembangunan yang dirancang suaminya.

Mastura ditentang Ketua Dewan Muslimat PAS Perak Dr Najihatussalehah Ahmad yang mewakili PAS, Naib Ketua Amanah kawasan Kuala Kangsar Prof Dr Ahmad Termizi Ramli (Amanah) dan Izat Bukhary Ismail Bukhary (Bebas).

PRK Parlimen Kuala Kangsar diadakan berikutan kematian Wan Mohammad Khair-il Anuar yang terkorban dalam nahas helikopter di Sebuyau, Sarawak pada 5 Mei lepas.

Sebanyak 32,949 orang layak mengundi pada PRK itu mengikut daftar pemilih yang didaftarkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sehingga 7 Mei lepas.

Pengundian PRK Kuala Kangsar diadakan pada 18 Jun ini.