Mat Salih buat hal lagi, sudahlah potong ‘line’ siap meludah pula tu!

Oleh WAN SITI AMINAH

Gara-gara berebut teksi, seorang lelaki tempatan berdepan dengan situasi yang tidak menyenangkan apabila diludah oleh ‘mat salih’.

Difahamkan, kejadian bermula apabila mat salih berkenaan bertindak memotong barisan ketika mereka sedang beratur untuk mendapatkan teksi.

Tidak berpuas hati dengan tindakan warganegara asing itu, lelaki tempatan berkenaan segera memintas semula barisan apabila teksi sudah sampai.

Berjaya mendapatkan teksi terlebih dahulu, lelaki tempatan itu tidak menyangka mat salih itu sanggup meludahkan air liur ke arahnya.

“Saya mulanya beratur dengan betul untuk mendapatkan teksi. Tiba-tiba datang pula seorang mat salih yang biadab memotong barisan.

Apabila teksi tiba, saya cepat-cepat masuk dan menepisnya untuk beratur tetapi yang mengejutkan saya, dia meludah saya,” ciapnya di Twitter.

Berdasarkan gambar yang diposting, insiden berkenaan berlaku di ruangan menunggu Transit Aliran Ringan (LRT) Ampang Park, Kuala Lumpur.

Rata-rata pengguna media sosial bersetuju dengan keputusan lelaki tempatan yang memintas semula barisan itu.

Namun ada yang berpendapat lelaki itu perlu membuat aduan atau menegur mat salih tersebut untuk memberi pengajaran supaya kejadian tidak berulang.

“Saya lebih memilih untuk mengambil tindakan. Boleh minta bantuan pemandu teksi dan orang sekeliling untuk menjadi saksi aduan,” kata seorang pengguna.

“Masa dia potong barisan, kau senyap. Tapi ambil gambar dan tularkan. Tegurlah depan-depan. Bukan semua perkara perlu ditularkan.” Kongsi pengguna lain.

Baca juga: Gara-gara ‘prank’ tarik kerusi, pelakon cilik ini tidak lagi mampu berdiri