Malaysia Dateline

MCA dakwa DAP khianati masyarakat Cina

MCA mendakwa, DAP telah mengkhianati kepentingan masyarakat Cina sejak menjadi sebahagian daripada kerajaan dan malah tidak membantah dasar yang tidak berpihak kepada masyarakat itu, kata Timbalan Presiden MCA Dr Mah Hang Soon.

Menurut laporan Malaysiakini, ketika berucap dalam Perhimpunan Agung Tahunan Pemuda MCA, Mah membangkitkan beberapa perkara seperti apa yang didakwanya sebagai dasar yang mengutamakan bumiputra, isu pengiktirafan Sijil Pendidikan Bersepadu (UEC), dan terbaru isu Icerd dan institusi pendidikan milik MCA – Universiti Tunku Abdul Rahman (Utar) dan Kolej Universiti Tunku Abdul Rahman (Taruc).

“Bukan saja DAP tidak membetulkan mereka (kerajaan), tetapi menyokong dan berhujah untuk mereka,” kata Mah dalam ucapannya.

DAP JAWAB

Sementara itu, Penasihat DAP Lim Kit Siang menafikan dakwaan MCA bahawa parti itu mengkhianati kepentingan masyarakat Cina, sambil menyifatkan kenyataan tersebut sebagai ‘pembohongan politik’.

“Bagaimana begitu rendahnya cubaan MCA untuk mendapatkan semula sokongan politik?

“Pemimpin-pemimpin MCA sama sekali tidak bertanggungjawab kerana menghasut kebencian di kalangan rakyat terhadap pemimpin DAP.

“Pemimpin DAP tidak pernah menafikan etnik kami, tetapi sama ada kita orang Cina, Melayu, India, Kadazan atau Iban, yang lebih penting kita rakyat Malaysia, yang memberikan kita syarat untuk memperjuangkan hak dan kesejahteraan semua rakyat Malaysia, tanpa mengira kaum atau agama.

“Setakat yang saya ketahui, Guan Eng adalah satu-satunya pemimpin politik yang telah melintasi garisan etnik dengan mengorbankan masa depan dan kedudukan politiknya sebagai anggota parlimen dan malah dipenjarakan kerana mempertahankan kehormatan dan maruah seorang gadis Melayu bawah umur, ketika beliau menjadi anggota parlimen Kota Melaka pada tahun 90an,”kata Kit Siang menjawab tuduhan MCA itu.