Malaysia Dateline

Media Oren dakwa disabotaj, cuba ganggu siaran

Media Oren kini jenama yang media dihormati dan ditakuti Umno sehingga ia diganggu.

Timbalan Setiausaha Agung AMANAH, Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus berkata, beliau telah dimaklumkan oleh Team Media Oren (MO) yang menyediakan khidmat siaran langsung menerusi Facebook bahawa terdapat gangguan siaran bermula dari Siaran Langsung Jelajah Pakatan Harapan (PH) di Putrajaya beberapa hari lalu.

Kata belau, MO selama ini memang telah bersedia dengan 1001 kemungkinan akan adanya ‘sabotaj’ (yang tersembunyi) oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab.

Malam jelas beliau, tersebut telah terbukti bahawa, siaran langsung telah terhenti beberapa kali akibat diganggu ‘signal jammer’ (yang boleh disembunyi di dalam poket) yang berfungsi untuk menghalang ‘signal/coverage’ data internet.

MO juga telah bersedia dan mempunyai alat mengesan ‘signal jammer’ di kawasan sekitar yang jarak 30-50 kaki dari khemah Teknikal Team MO, katanya.

Kata Abang Kerdee, MO memaklumkan pada malam tersebut (di Putrajaya), terdapat beberapa unit signal jammer dikesan di sekitar Khemah Teknikal MO.

Justeru, beliau memohon agar hadirin yang hadir di lokasi-lokasi Ceramah PH untuk memberi kerjasama kepada MO dan juga ARIF yang bertugas bagi melancarkan siaran langsung.

Di Melaka malam tadi ujarnya, beberapa kali juga ‘connection’ Ceramah di Melaka telah ‘terputus’ (disconnect) dengan tiba-tiba dan ini jelasnya menyebabkan Jumlah Viewers Siaran Langsung dengan tiba-tiba akan ‘Drop’ secara mendadak.

“Bagi pihak Penganjur dan MO, sekali lagi diminta agar semua hadirin untuk sama-sama memberi kerjasama kepada Urusetia agar siaran langsung dapat dipancarkan dengan lancar.