Malaysia Dateline

Mekah banjir di sebalik Azmin kata hujan rahmat

Beberapa kawasan terutama di bandar Mekah dilanda banjir kilat berikutan hujan lebat luar biasa melanda sejak petang Selasa.

Twitter Haramain Sharifain memaklumkan hujan lebat yang amat jarang berlaku menyebabkan air naik sehingga mencecah 0.5 meter, ekoran itu pihak Pertahanan Awam mengeluarkan amaran berjaga-jaga kepada semua pihak.

Namun, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali Azmin menyifatkan hujan turun membasahi bumi Mekah adalah nikmat Allah memandangkan sudah lama Mekah tidak hujan.

Azmin ke Mekah untuk menunaikan umrah dalam misinya untuk menarik pelaburan dari negara-negara Arab, beliau juga turut berkongsi gambarnya yang berjubah dan berkopiah sedang membersihkan lantai Masjidil Haram akibat hujan.

Azmin berjubah dan berkopiah membersihkan lantai Masjidil Haram akibat hujan

Ekoran perkongsiannya itu, Azmin pula dihujani kritikan di Twitter malah ada yang membuat andaian bahawa kedatangan Azmin ke Mekah membawa rahmat, bahkan ada yang menganggap kedatangan beliau membuatkan ‘Tuhan menangis’.

Ekoran hujan lebat itu, pihak berkuasa telah mengeluarkan amaran cuaca buruk membabitkan beberapa wilayah di seluruh Arab Saudi bermula Jumaat sehingga Selasa.

Amaran awal berkenaan membabitkan ramalan ribut petir dengan hujan sederhana serta angin kencang di wilayah Asir, Al-Baha, Jazan, Najran, Mekah dan Madinah bermula Jumaat.

Memetik laporan media tempatan juga, amaran itu turut melibatkan ibu kota Riyadh, Qassim dan Provinsi Timur yang akan mengalami hujan lebat sederhana yang dijangka mengakibatkan arus deras dan banjir.