Malaysia Dateline

Membawa artis Malaysia ke flat di Kuala Lumpur

Covid-19 telah banyak menghambat setiap pelusuk dunia. Di sini, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang diumumkan oleh kerajaan dalam usaha memutuskan rantaian penularan wabak ini telah memasuki fasa ke-2. Fasa 1 telah berjaya diharungi namun demi kemaslahatan bersama maka telah disambung selama 14 hari lagi.

Tidak dapat dinafikan bahawa ujian daripada Tuhan buat kita ini telah memberi kesan baik dari segi material, kewangan, ekonomi, gaya hidup, kesihatan mental, spiritual dan lain-lain.

Si anak kehilangan ayahanda tersayang kerana jangkitan wabak ini; pegawai kesihatan ada yang terpisah dengan keluarga dan tidak pulang ke rumah kerana bertugas untuk orang awam; si ibu dengan perasaan yang berat hiba hanya mampu melihat anak beliau daripada luar bilik kuarantin yang entah bila-bila masa sahaja boleh dijemput Ilahi; golongan miskin bandar mengikat perut anak beranak kerana si ayah tidak lagi boleh berniaga goreng pisang di pasar malam; dan mahasiswa di kampus rungsing memikirkan keadaan keluarga di kampung halaman.

Hakikat dan bahasa mudahnya, kita semua berada dalam situasi susah, ketakutan, kelaparan, kekurangan dan krisis. Semua orang berada dalam keadaan genting. Namun ada beberapa golongan yang mementingkan diri dan memperlekeh orang-orang miskin dan susah ini.

Akhir-akhir ini tersebar berita mengenai beberapa golongan artis Malaysia yang berkata hidup mereka susah dan mahukan bantuan khusus daripada pihak kerajaan. Malah ada sesetengah itu tanpa segan silu dan kemanusiaan telah menghina orang miskin (golongan B40).

Penulis yakin bahawa artis ini hidup didalam ‘elite bubble’ (lingkaran elit’) mereka sendiri. Mereka tidak pernah ambil tahu dan sedar betapa di Kuala Lumpur ini terlalu banyak golongan miskin bandar dan B40 ini.

Data yang dikeluarkan oleh Jabatan Perumahan Negara (JPN) pada tahun 2017 menunjukkan bahawa purata pendapatan bulanan di Kuala Lumpur adalah sebanyak RM 1,994.40 dan lebih teruk hanya 65.8% ketua isi rumah di Flat PPR seluruh negara berpendapatan bawah RM 2,000.

Dalam 3 hari lepas penulis semdiri telah melihat slot Bersamamu di TV3 yang mengisahkan mengenai sebuah keluarga di Flat PPR Desa Rejang, Setapak. Seorang ibu yang menderita kanser usus telah menjadi ketua kelurga dimana ayah anak-anak ini telah tiada. Seorang yang cekal ini menjaga kesemua anaknya 9 orang itu dengan yang paling kecil berumur 5 tahun.

Lebih menyedihkan ada dalam kalangan anak ini yang tidak bersekolah kerana tiada wang mahu hantar ke sekolah. Bolehkah artis-artis Malaysia bayangkan hidup didalam rumah flat kecil yang ada hanya 2 atau 3 bilik sahaja seramai sepuluh orang isi rumah?

Kisah ini ada kisah real yang masih berlangsung sehingga ke hari ini. Keluarga susah sebegini masih wujud dikala artis-artis Malaysia bising bahawa mereka adalah yang paling susah kini.

Tidak jauh daripada rumah penulis juga di Flat Sri Penara, Cheras ada keluarga yang menderita kesusahan. Si Ayah perlu dialisis kerana mengalami masalah buah pinggang, si Ibu tidak bekerja kerana mengurusi hal rumahtangga, anak yang sulung terbaring kerana kemalangan dan mengalami kecederaan di kepala dan masih ada anak-anak kecil yang lain perlu ditanggung mereka.

Penulis pasti keluarga miskin bandar dan golongan B40 seperti mereka ini tidak pernah menaiki gondola di pesisir sungai Milan atau Venice seperti artis-artis Malaysia. Apa entah lagi menikmati makan malam di hotel lima bintang atau memakai beg jenama Channel, Gucci dan lain-lain seperti artis-artis Malaysia. Keluarga ini jika punya motor sudah bersyukur sangat jika nak dibandingkan dengan tayangan kereta Ferrari, BMW, Mercedes di Instagram para artis ini.

Penulis berharap agar didalam waktu-waktu susah sebegini kita perlulah kita menginsafi dan muhasabah kembali segala perbuatan kita. Banyak membantu mereka yang memerlukan dan bukannya memperlekeh orang-orangn miskin ini. Banyakkan bertaubat, mengingati Tuhan, belajar hidup sederhana seadanya, merendah diri, berdoa pada Tuhan dan bersabar dengan ujian wabak ini.

Allah SWT telah berfirman didalam al-Quran, “ Dan sesungguhnya akan Kami memberi ujian kepadamu dengan sedikit rasa ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan hasil tanaman. Dan berikanlah berita gembira buat mereka yang bersabar”. (Al-Baqarah, ayat 155).

Memperlekeh orang miskin dalam waktu kesusahan ini bukanlah tindakan yang bijak. Menikmati kehidupan mewah dikala orang ramai melarat kesusahan adalah kezaliman.

Kata Ali Syariati, “ Jika kau derita maka kau hidup. Jika kau merasai penderitaan orang lain maka kau manusia”.

—————-

* Tulisan asal disiarkan dalam Journal Prihatin.