Malaysia Dateline

Mencari pengkhianat di lingkungan sendiri

Donald Trump suka memanggil lawannya sebagai pengkhianat tetapi jika beliau mencari tingkah laku khianat, dia harus melihat dalam parti sendiri.

Penyakit memanggil lawan sebagai pengkhianat turut berjangkit dan berkembang tidak henti di kalangan ahli politik Malaysia.

Yang mengharukan adalah yang memanggil orang lain sebagai pengkhianat adalah juga seorang pengkhianat.

Mereka juga turut di dakwa di mahkamah, mereka juga perasuah (corrupt), dianggap penjenayah dan/atau banduan, menunggu kes rayuan, terbabit dengan konspirasi dan mereka sedar yang takdir saja yang menyelamatkan mereka setakat ini.

Umum menggunakan perkataan “pengkhianatan” dan “pengkhianat” hanya dalam kes pengkhianatan rahsia atau kepentingan terpenting negara.

Ia adalah ungkapan yang mendalam, penuh dengan makna, suram, membawa pengetahuan bahawa hukuman untuk pengkhianatan adalah kematian.

Secara jujur:  Istilah “pengkhianat” dan “pengkhianatan” tidak mempunyai sengatan yang pernah dimiliki; ia telah dinilai dari penggunaan yang salah dan berlebihan oleh mereka yang memegang kuasa.

Bagi mereka yang berkuasa , sebarang penentangan, baik peribadi, ideologi, atau politik adalah pengkhianatan.

Sesiapa yang berdiri di jalannya mengkhianati kepemimpin besar. Sesiapa yang gagal melutut adalah pengkhianat.

Kita turut mendengar penghinaan berkali-kali yang menguras kekuatannya,

Kita sering mendengar ‘mereka’ melabel rakyat Malaysia yang setia dan berdedikasi yang melayani negara ini dalam hal keselamatan dan penguatkuasaan undang-undang sebagai pengkhianat, sehingga kita hampir menyerah pada godaan untuk memaafkan dan membiarkannya tergelincir seperti yang lain.

Memang memalukan, kerana Malaysia sendiri sedang berada di tengah-tengah ledakan pengkhianatan sekarang, dan lebih daripada beberapa orang di lingkungan langsung ‘mereka dan kepala mereka sendiri’ yang berkuasa dan benar-benar layak mendapat gelaran pengkhianat, dan pengkhianatan yang wujud dalam tindakan dan kata-kata jelas mereka.

Pengkhianat-pengkhianat ini telah memperlekehkan kita secara tidak langsung dengan pelbagai alasan, semuanya dapat dijelaskan dan tidak dapat dimaafkan.

Komuniti penganalisis mempunyai akronim berguna dan mudah digunakan untuk kes yang diketahui. Akronimnya adalah WI~KE: Wang, Ideologi, Kompromi, dan Ego. Mereka dari Pantai Timur menggunakan perkataan ini dengan maksud [bui ke atau beri ke(pada)].

Pilih pengkhianat dan salah satu ciri itu akan menyokong pengkhianatan mereka.

Kini ditambah menjadi WIKE~P , dengan P untuk (ahli) politik

Pengkhianatan mereka dilaksanakan dengan cara lama seperti perjumpaan rahsia, umpan palsu, atau mesej yang disulitkan.

Pengkhianat hari ini menunjukkan kepada kita wajah mereka di media, ketawa dan mentertawakan pengkhianatan mereka terhadap sumpah yang mereka ambil, keamanan negara , semuanya untuk perkhidmatan politik penganjur.

Ketika pendakwaan berlangsung dan sebagai bukti keruntuhan moral sepenuhnya menjadi semakin jelas bahawa sebenarnya ada pengkhianat di antara mereka sendiri.

Ada diantara pegawai terpilih yang telah membuat keputusan untuk melindungi pemimpin yang korup dengan menerapkan teori konspirasi, menolak untuk mengakui keterangan bersumpah mengenai pegawai perkhidmatan yang berkerjaya, dan menumpukan serangan terhadap institusi demokrasi.

Pengkhianat memanipulasi percakapan dengan baik, menyerahkan hati mereka yang layu, tentang menyokong Perlembagaan, tetapi mereka dengan senang hati mengabaikannya apabila sesuai dengan tujuan mereka.

Pengkhianat percaya cabang eksekutif lebih unggul daripada yang lain dan tidak boleh dipertanggungjawabkan di bawah undang-undang.

Anda dapat melihat pengkhianat hanya dengan menonton rancangan mereka, kerana mereka melihat mata anda dan memberitahu anda ke wajah anda.

Dan jika anda belum dapat melihat pengkhianatan, lambat laun akan terserlah juga. Pengkhianat jarang bersembunyi selama-lamanya.

Pengkhianat adalah mereka yang, apabila semua ini selesai dilakukan dan dibersihkan, akan duduk di kandang pada beberapa perbicaraan isu yang baru dan mendakwa mereka tidak bersalah atas tuduhan dan hukuman terburuk bukan dengan mendakwa tindakan mereka “hanya menjalankan amanah dan mengikut perintah” tetapi mereka “hanya mengikuti dan patuh kepada seseorang.”

———————————

Azizi Ahmad sedang mengikuti perkembangan kisah ala-For Life.