Malaysia Dateline

Najib Kit Siang 1MDB

Mengapa 1MDB hanya dedah maklumat tajaan haji?

“Jumlah hutang 1MDB boleh berada sekitar RM50 hingga RM55 bilion – yang mana RM56 juta yang digunakan 1MDB untuk menaja Jemaah haji ke Mekah sejak enam tahun lalu sejak 2011 berada di sekitar 0.01 peratus daripada jumlah keseluruhan hutang 1MDB.

“Jika 1MDB boleh mendedahkan perbelanjaan RM56 juta sejak enam tahun lalu menaja 5,711 jemaah haji ke Mekah, mengapa 1MDB tidak boleh mendedahkan laporan kewangannya sejak tiga tahun lalu?” kaanya dalam kenyataan.

Sejak tahun 2011, seramai 5,711 jemaah telah ditaja menunaikan haji dengan perbelanjaan sebanyak RM56 juta melalui program khas Perdana Menteri -Yayasan 1MDB.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa program berkenaan Datuk Jailani Ngah, pada tahun ini pula seramai 1,100 jemaah ditawarkan menyertai program tersebut.

Kit Siang mendakwa, berkemungkinan hanya kira-kira 0.01 peratus daripada anggaran jumlah hutang 1MDB yang berjumlah RM50 hingga RM55 bilion digunakan untuk program penajaan haji.

“Ini seolah-olah peruntukan besar kepada amal, tetapi sebenarnya hanya secebis berbanding hutang 1MDB,” katanya.

Ahli Parlimen Gelang Patah itu juga berkata, kali terakhir akaun 1MDB diaudit dan diterbitkan ialah pada bulan Mac 2014.

Sejak tarikh itu sehingga sekarang, penyata kewangan syarikat sarat hutang tersebut masih menjadi misteri termasuk kepada menteri-menteri kabinet.

“Saya menyeru, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak supaya memikul tanggungjawab penuh sebagai individu, kerajaan dan perdana menteri terhadap skandal 1MDB dengan mendedahkan kepada orang awam perincian kewangan 1MDB hutang-hutang dan segala peruntukan yang dikeluarkan.

“Bukannya sekadar mendedahkan maklumat tertentu sahaja seperti penajaan menunaikan haji sebanyak RM56 juta sejak 2011,” katanya lagi.