Malaysia Dateline

Zakaria Arshad FGV

Mengapa saya pula perlu letak jawatan, soal Zakaria

Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Zakaria Arshad Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) tidak akan meletakkan jawatan dan tidak sabar untuk terus menerajui syarikat itu.

Zakaria, yang telah diminta untuk mengambil cuti mempersoalkan mereka yang mencadangkan bahawa dia perlu melepaskan jawatannya untuk meringankan krisis dalam FGV.

“Mengapa saya perlu meletakkan jawatan? Hanya jika saya melakukan sesuatu yang salah sahaja saya akan meletak jawatan. Tetapi saya tidak berbuat apa-apa yang salah, “katanya kepada media selepas disoal siasat selama empat jam oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam.

Ahli Majlis Tertinggi Umno Datuk Dr Puad Zakarshi semalam telah mencadangkan bahawa Zakaria dan Pengerusi FGV Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad meletak jawatan.

“Ia sudah setahun (sejak pelantikannya). Kontrak saya adalah selama tiga tahun dan saya masih mempunyai kira-kira setahun dan 10 bulan lagi untuk berkhidmat,” ujarnya.

Ditanya sama ada beliau dan Isa boleh menyelesaikan pertikaian mereka dan bekerja bersama-sama sekali lagi, Zakaria hanya ketawa dan berkata: ” Ini, saya tidak dapat menjawab”

Beliau berharap bahawa isu ini akan berakhir dalam satu atau dua minggu lagi, Zakaria berkata beliau telah bertemu Datuk Seri Najib Tun Razak berbincang mengenainya tetapi tidak mendedahkan apa yang berlaku semasa pertemuan beliau dengan Perdana Menteri.

Pada hutang tertunggak syarikat Afghan Safitex Trading LLC sebanyak AS$11.7juta (RM49.8juta), Zakaria yakin jumlah itu “boleh pulih 100%”.

Beliau juga mengalu-alukan pelantikan Datuk Seri Idris Jala sebagai pihak yang bebas untuk menyiasat isu FGV, menggambarkan langkah kerajaan sebagai satu yang bijak.

Menjawab soalan mengenai harga saham FGV Zakaria berkata keadaan ini adalah sementara dan akan melihat aliran meningkat semula tidak lama lagi.