Menguruskan ujian pra-pekerjaan menerusi internet tanpa penipuan

Oleh Oleh AZIZI AHMAD

Calon menipu ketika PSEE disenarai hitam dan dibatalkan keputusan – SPA adalah tajuk berita terkini 29/10/2021 yang menarik perhatian.

Pada tahun 1998, ketika ledakan dot com semakin berkembang, penyedia penilaian pra-pekerjaan mula memindahkan ujian mereka ke Internet.

Sehingga ketika itu, hampir semua ujian pra-pekerjaan telah dijalankan menggunakan buku kertas kecil. Walau bagaimanapun, terdapat banyak aspek ujian yang menjadikannya sesuai untuk Internet.

Pemarkahan ujian kertas adalah menyusahkan. Buku kecil dan kunci pemarkahan perlu diurus merentasi lokasi. Data tindak balas ujian, kunci untuk meningkatkan prestasi ujian, adalah sukar untuk dikumpulkan.

Internet mengubah semua itu. Ujian pra-pekerjaan berasaskan Internet boleh dikawal atau tidak dikawal.

Semasa ujian terkawal seseorang akan memerhati (sama ada secara bersemuka atau secara maya) untuk memastikan orang yang mengambil ujian itu adalah seperti yang mereka katakan, dan untuk memastikan mereka tidak menipu semasa ujian.

Ujian terkawal memerlukan tenaga, masa dan wang. Hasilnya, ujian Internet tanpa kawalan/perlindungan (UIT), telah menjadi popular.

Sebaik sahaja UIT menjadi popular, ahli psikologi dan profesional ujian lain mula bimbang tentang kemungkinan menipu.

Sepantas itu jugalah, strategi pengesahan telah diperkenalkan oleh banyak vendor ujian untuk mengimbangi risiko ini.

Proses ini melibatkan pentadbiran ujian tanpa kawalan, diikuti dengan ujian pengesahan terkawal untuk calon yang maju ke peringkat seterusnya dalam proses pengambilan pekerja.

Idea dan tujuannya ialah sesiapa yang menipu di peringkat awal akan didedahkan (dan dikesan) semasa peringkat pengesahan.

Namun, persoalannya tetap ada. Secara khusus, ahli psikologi dan majikan tertanya-tanya berapa pecahan peratusan kah pemohon menipu pada ujian pra-pekerjaan tanpa kawalan perlindungan?

Satu kertas kerja yang diterbitkan oleh Tracy M. Kantrowitz & Amanda M. Dainis pada Disember 2014 (1) memberikan beberapa jawapan yang telah lama dicari.

Penulis menganalisis lebih 4,000 contoh UIT diikuti dengan ujian pengesahan terkawal untuk menganggarkan peratusan pengambil ujian yang menunjukkan tingkah laku menipu.

Jadi, adakah anda perlu bimbang tentang calon yang menipu dalam ujian pra-pekerjaan berasaskan Internet tanpa kawal seliaan? Keputusan kajian ini mengatakan “mungkin tidak.”

Sudah tentu, ini adalah untuk jenis ujian tertentu dan populasi kira-kira 4,000 peserta ujian dan penyelidikan tambahan adalah sentiasa idea yang baik.

Sudah tentu, terdapat beberapa jenis ujian yang lebih mudah untuk menipu daripada yang lain.

Kantrowitz dan Dainis mengasaskan penyelidikan mereka pada ujian keupayaan penyesuaian, yang mungkin lebih sukar untuk ditipu daripada beberapa jenis ujian lain.

Sebagai contoh, ujian kemahiran atau pengetahuan agak mudah untuk menipu, kerana anda boleh mencari jawapan di Google dalam banyak kes, jadi ia mungkin mempunyai kadar penipuan yang lebih tinggi.

Selain itu, beberapa ujian pra-pekerjaan mungkin dianggap sebagai “pertaruhan yang lebih tinggi” daripada yang lain.

Perlu di ingat, data sekecil “satu peratus” adalah pemerhatian penting yang harus memberikan jaminan kepada institusi yang menggunakan UIT dalam proses pengambilan pekerja mereka.

Semua ujian mempunyai ralat yang berkaitan dengannya.

Kadangkala ia memberikan skor tinggi kepada seseorang yang sepatutnya mendapat markah lebih rendah – “positif palsu”.

Kadang-kadang mereka memberikan skor rendah kepada seseorang yang layak mendapat markah yang lebih tinggi – “negatif palsu.”

Kadar ralat untuk sebarang ujian pastinya bergantung pada ujian itu sendiri, tetapi ia hampir selalu lebih tinggi daripada satu peratus atau selalunya lebih tinggi.

Purata kadar ralat untuk temu duga secara peribadi atau bersemuka, adalah sekitar 40 peratus.

Walaupun kadar penipuan yang rendah meyakinkan pengguna UIT, ini juga merupakan peringatan bahawa penting untuk menggunakan pelbagai kaedah pengumpulan data sebelum anda membuat keputusan pengambilan pekerja.

Tiada kaedah yang dijamin 100% tepat, tetapi apabila anda mengumpul maklumat daripada pelbagai kaedah – ujian, temu bual, rujukan;- kisah sebenar mula menemui jalan keluar, dan anda mungkin akan mengelak daripada membuat kesilapan dalam pengambilan pekerja yang teruk dan mungkin mengupah orang yang ajaib yang akan menjadikan hidup anda sebagai impian!


Azizi Ahmad adalah mantan pendidik yang pernah terlibat dengan urusan peperiksaan