Malaysia Dateline

Menjelang Konvensyen Nasional esok: AMANAH perlu terus bersama masyarakat

Parti Amanah Negara (AMANAH) akan mengadakan Konvensyen Nasional pada 25 Disember 2020 sehingga 27 Disember 2020. Acara tahunan yang terpaksa ditangguhkan akibat pandemik Covid-19 ini akan diadakan di sekitar Bandaraya Bersejarah Negeri Melaka.

Sayap-sayap AMANAH iaitu Pemuda dan AWAN akan memulakan konvensyen mereka pada 25 Disember diikuti Konvensyen Nasional pada 26 & 27 Disember. WARDA merupakan sayap termuda dalam parti telah mengadakan konvensyennya lebih awal di Shah Alam.

Sempena dengan acara besar AMANAH ini, penulis telah bertemu dengan Datuk Seri Salahuddin Ayub yang merupakan Timbalan Presiden AMANAH sejak ia ditubuhkan lagi. Tujuan penulis bertemu beliau yang juga merupakan Ahli Parlimen Pulai adalah untuk mendapatkan ‘input’ awal apakah yang beliau akan sampaikan kepada para perwakilan serta apakah langkah seterusnya yang perlu dilakukan oleh semua ahli AMANAH.

Seperti yang diketahui umum, Salahuddin merupakan tokoh politik yang dibesarkan atas bimbingan Abim dan Pas. Setapak demi setapak beliau naik ke puncak sebagai pimpinan utama Pas sehinggalah jawatan terakhir beliau sebagai Naib Presiden Pas disingkirkan secara berjemaah dalam Pemilihan PAS 2015 di Kuala Selangor. Atas tekad dan ijtihad beliau serta pimpinan lain, mereka telah mengambil alih parti pekerja dan dijenamakan sebagai Parti Amanah Negara.

Penulis bertanyakan kepada beliau, apakah yang memberi keyakinan kepadanya dan pimpinan yang lain untuk menubuhkan parti baharu? Tidak bolehkan beliau dan pimpinan bekerjasama bersama pimpinan Pas ketika itu?

Jawabnya, selepas pemilihan itu, Datuk dan beberapa pimpinan yang kalah telah di jemput untuk menyertai Ahli Jawatankuasa Pas Pusat. Namun, isunya bukan soal siapa kalah dan siapa menang, isunya ialah perbezaan pendekatan dalam berpolitik tidak boleh diraikan lagi dalam Pas.

Pas mahu bergerak sebagai parti yang mempunyai satu pendekatan dan tidak harus ada yang menentang arus. Oleh itu Salahuddin merasakan, tiada gunanya mereka duduk dalam kelompok tersebut dan merasakan menubuhkan parti baru adalah wajar.

Beliau melihat, budaya berbeza pandangan dan menegur pimpinan telah disekat di dalam Pas, maka tidak wajar AMANAH turut serta mengamalkan budaya ini. AMANAH akan terus menjadi parti yang meraikan perbezaan pandangan dan pimpinannya sedia untuk ditegur demi kelangsungan parti.

Menyentuh soal idealisme perjuangan AMANAH, Salahuddin menegaskan bahawa AMANAH merupakan parti yang membawa mesej Islam secara moderat dan progresif. Di mana AMANAH bertindak menaikkan syiar Islam mengikut kerangka perlembagaan tanpa merobek kemajmukan kaum yang ada di Malaysia.

Selain itu, AMANAH membawa mesej Islam sebagai rahmat untuk seluruh alam. Bererti AMANAH hadir dalam setiap lapisan masyarakat bukan untuk orang Islam sahaja. Pendekatan AMANAH sederhana dalam setiap keadaan bagi mengelakkan Islam digambarkan sebagai agama menghukum.

Salahuddin mengungkap kisah beliau yang mahu menganjurkan jamuan perpaduan bersama DAP ketika itu. Beliau merupakan pimpinan Pas Johor mengalami kesukaran untuk mendapatkan tempat jamuan yang akan diadakan.

Cuma ada satu restoran yang bersedia menyediakan tempat, tetapi persekitarannya ada botol arak dan unsur-unsur agama kaum cina. Mengalami halangan ini, Salahuddin mendapatkan pandangan Almarhun Tok Guru Nik Aziz di Kelantan.

Setelah diterangkan kepada almarhum, almarhum dengan tegas meminta program ini tetap diadakan di restoran itu. Bagi almarhum, kita hadir bukan untuk meminum arak atau mahu menyembahkan tuhan mereka, tujuan hadir adalah untuk mengadakan hubungan kemanusian. Oleh itu almarhum berpadangan tidak salah jamuan perpaduan itu diadakan di situ.

Kisah ini menjadi peringatan buat Salahuddin bahawa kita harus mencari titik temu dengan bukan Islam agar nilai Islam itu sampai pada mereka. Tegas beliau, almarhum sangat biasa jika dijemput berceramah, namun sangat teruja jika dijemput untuk berdialog bersama kaum lain kerana inilah masa yang sesuai Islam diperkenalkan kepada mereka.

HARAPAN KEPADA PEMUDA

AMANAH sebagai parti yang berusia 5 tahun, pastinya punya kelompongan yang belum terisi berbanding parti yang sudah lama bertapak di Malaysia. Antara persoalan penulis kepada Datuk Salahuddin ialah bagaimanakah idealisme perjuangan ini hendak diterapkan dalam peribadi ahli AMANAH.

Kata Salahuddin, konsep perkaderan merupakan asas pembinaan sebuah parti mahupun organisasi. Kita tidak boleh lari darinya. Walaupun ada sebahagiannya cukup trauma dengan konsep ini kerana pengalaman mereka dalam parti lama mereka, namun ia bukan kesalahan perkaderan itu sendiri, tetapi isi perkaderan itu yang menyimpangkan pemikiran ahli.

Jika dalam perkaderan itu mendidik ahli agar berfikiran sempit, maka amalan ini berlaku dalam organisasi. Tetapi jika perkaderan itu mendidik ahli lebih sederhana dan berfikiran kritis, ia mampu mengukuhkan organisasi.

Oleh itu, perkaderan itu perlu dengan isi yang sesuai. Maka AMANAH melalui Biro Sumber Manusianya telah memulakan langkah membina modul-modul khas dan mengadakan program untuk diberikan ruang kepada tokoh-tokoh ilmuwan dan agamawan dalam AMANAH melontarkan idea mereka kepada ahli.

Apabila melihat kepada jalan merintis pembinaan AMANAH, Datuk Salahuddin memberi peringatan kepada pemuda dalam AMANAH untuk bersikap berani dalam menentukan hala tuju politik mereka. Hal ini kerana, memilih jalan menubuhkan AMANAH adalah satu tindakan yang sangat berani oleh pimpinan kerana mereka sanggup mengambil jalan sukar dan meninggalkan parti sedia ada kukuh bertapak di Malaysia.

Pemuda itu akan lahir sifat kepimpinannya apabila mereka berani bertindak dalam berpolitik. Tegas Salahuddin, tiada gunanya jika ahli politik sekadar menadah kitab-kitab termasyur namun tidak turun kelapangan mengaplikasikan apa yang mereka pelajari. Jika itu berlaku, pemuda hanya kekal menjadi idealis dan gagal melihat konteks realiti sebenar.

Selain itu, Pemuda AMANAH khususnya harus memainkan peranan yang utama dalam memimpin masalah masyarakat dan ummah. Pemuda AMANAH harus dilihat lebih pantas dalam mengulas dan bertindak terhadap sesuatu isu melebihi pimpinan utama parti.

Apabila mereka ke depan menguruskan isu-isu ini, AMANAH akan sentiasa segar dengan pimpinan pelapis yang menghayati denyut nadi rakyat. Teringat semasa beliau memimpin Dewan Pemuda Pas sekitar 2003-2009, Salahuddin melancarkan slogan Pemuda Pas adalah ‘Duta Penyelamat Ummah dan Kasih Sayang’.

Semasa dibawah pimpinan beliau yang mengambil alih kepimpinan dari Datuk Mahfuz Omar, Pemuda Pas menjadi kelompok yang mengetengahkan isu-isu masyarakat sehingga memberi kesan pada umum.

Kisah Salahuddin dan rakan-rakan pemudanya semasa berhadapan dengan isu Kumpulan Rock luar negara ingin mengadakan konsertnya di Kuala Lumpur menjadi ingatan jelas buat beliau.

Semasa itu, jika ada sahaja tindakan yang tidak bersesuaian yang dilakukan oleh kerajaan, maka turun dijalan raya merupakan acara bantahan yang paling berkesan dan keras. Namun dalam isu ini, Salahuddin bertindak dengan lebih ramah apabila mengedarkan risalah-risalah yang diterbitkan oleh Dewan Pemuda Pas sendiri.

Dalam risalah tersebut, mengandungi pesanan agar yang membacanya menjaga pergaulan dan sentiasa mengekalkan adat kita sebagai orang melayu. Dengan cara ini, tindakan yang penuh hikmah ini mampu memberikan kesedaran kepada masyarakat.

HARAPAN KEPADA AMANAH

Harapan Salahuddin kepada ahli-ahli dan penyokong AMANAH sempena Konvensyen AMANAH yang akan diadakan hujung minggu ini, beliau berharap agar AMANAH perlu maju kehadapan dan melupakan musibah yang melanda mereka sejak 23 Februari lalu.

Apa yang harus AMANAH lakukan ialah bergerak dengan naratif yang baru agar ia kekal relevan. Walaupun AMANAH merupakan parti yang baru dan jumlah wakil rakyatnya kecil, AMANAH tetap memainkan peranannya bersama mencatur politik Malaysia.

Tiba masanya AMANAH menjadi parti utama dalam menyatukan semua parti yang tidak sehaluan dengan Perikatan Nasional seterusnya berhadapan dalam Pilihan Raya Umum ke-15 sebagai satu pasukan yang ampuh dan padu.

Salahuddin berkeyakinan, dengan adanya proses perkaderan dalam AMANAH untuk membentuk idealisme perjuangan AMANAH, ahli AMANAH akan tetap sabar dan yakin dalam menghadapi cabaran pada masa akan datang.

Dari penulis, diucapkan selamat berkonvensyen buat para perwakilan dan pemerhati. Semoga acara besar yang diadakan ini sejak kejatuhan kerajaan PH menjadi medan muhasabah buat ahli dan pimpinan serta mampu menghasilkan gerak kerja lebih tersusun bagi meneruskan kelangsungan AMANAH pada tahun 2021.

Seeru ala barakatillah!!

———————————
Penulis adalah penulis politik Tinta Siyasah yang juga AJK Biro Komunikasi Pemuda AMANAH Selangor dan juga Naib Ketua Pemuda AMANAH Gombak.