Malaysia Dateline

Menjelang penamaan calon esok, Anwar Ibrahim mendahului jadi pilihan rakyat sebagai PM

Menjelang penamaan calon esok Datuk Seri Anwar Ibrahim mendahului menjadi pilihan rakyat sebagai Perdana Menteri (PM) pada PRU15 ini.

Penamaan calon pada 5 November 2022 dalam pertembungan pelbagai tokoh yang disebut-sebut sebagai PM, Anwar Ibrahim mendahului kedudukan sebanyak 29.6% melebihi tokoh-tokoh lain.

Dapatan ini adalah hasil Survei Mood Rakyat Malaysia Menjelang PRU15 yang dijalankan oleh Institut Darul Ehsan (IDE) bermula pada 21 hingga 28 Oktober 2022 melibatkan 2423 responden seluruh parlimen Semenanjung Malaysia.

Tempat kedua adalah Datuk Seri Ismail Sabri yang merupakan Perdana Menteri sementara dengan peratusan, 25.9% mendahului Pengerusi Perikatan Nasional dan Presiden Bersatu iaitu Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Dapatan ini dibentangkan oleh Prof. Dato’ Dr Mohammad Redzuan Othman dalam ucapan pengantar beliau di Majlis Peluncuran Buku: Membangun Negara Madani: Visi dan Kerangka Dasar Reformasi pada hari ini 3 November 2022 di Hotel TAMU, Kuala Lumpur.

Strategi parti-parti politik dan gabungannya menamakan calon Perdana Menteri merupakan satu langkah strategik bagi memberi pilihan kepada rakyat siapakah yang bakal mengemudi negara ini sebagai Perdana Menteri Malaysia.
Buat pertama kalinya dalam sejarah promosi bakal Perdana Menteri menjadi saingan yang bakal mengikat pengundi.

81 peratus teruja keluar mengundi

Dalam pada itu, dapatan IDE dalam survei ini mendapati bahawa seramai 81% rakyat Malaysia (Semenanjung) menyatakan keterujaan mereka untuk turun mengundi pada PRU 15 kali ini.

Dalam pembentangan ini, Prof. Dato’ Dr Mohammad Redzuan Othman, menjelaskan pengalaman IDE menjalankan Survei pada 2018, keterujaan mengundi dalam pilihan raya ketika itu adalah 80%.

Namun, peratusan keluar mengundi PRU14 akhirnya adalah 83%.

Keterujaan yang meningkat ini berbanding dengan siri pilihan raya kecil dan pilihan raya negeri pasca PRU14, yang jauh lebih rendah.

Peningkatan ini bertolak dari aktifnya kegiatan kempen yang rancak dijalankan oleh semua parti-parti politik sejak pengumuman pembubaran Parlimen dan pengumuman rasmi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Namun demikian, peratusan pengundian mungkin boleh terjejas jika berlaku keadaan yang luar jangka dan menyusahkan pengundi seperti banjir, cuaca buruk dan isu-isu teknikal yang mungkin timbul dihari pengundian.