Malaysia Dateline

Menteri Agama jawab ‘berpusing-pusing’ tentang Amanat Haji Hadi yang difatwakan sesat

Datuk Mahfuz omar menyifatkan jawapan yang diberikan Menteri Agama Senator Datuk Idris Ahmad ‘berpusing-pusing’ berhubung pertanyaan tentang Amanat Haji Hadi yang difatwakan sebagai sesat.

Dalam pertanyan Ahli Parlimen Pokok Sena meminta sama ada benar ada negeri yang memfatwakan apa yang dikenali sebagai Amanat Haji Hadi di Banggol Peradong sebagai sesat dan nyataan negeri-negeri tersebut.

Bagaimanapun, dalam jawapan secara lisan Idris Ahmad tidak menyebut secara jelas tentang apa yang ditanya Ahli Parlimen Pokok Sena.

Pertanyaan daripada Ahli Parlimen Pokok Sena

Di mana Idris hanya menjawab negeri Melaka sahaja memfatwakan Amanat Haji Hadi di Banggol Peradang, jawapannya ini tergantung tanpa menyatakan perkataan sesat.

Soalan kedua pula Mahfuz meminta Perdana Menteri menyatakan adakah benar fatwa sedemikian telah dikeluarkan daripada portal fatwa JAKIM?

Dalam pada itu, Idris Ahmad menjawab;

“Berkaitan maklumat berkenaan yang didakwa dikeluarkan dari portal fatwa jakim, untuk makluman Jakim telah menaiktraf portal sedaia ada iaitu e-SMAF kepada i-fiqh yang menghimpunkan emua pandangan hukum jawatankuasa musakarah MKI dan fatwa negeri-negeri mengikut kesesuaian dan keutamaan terkini.

Jawapan Menteri Agama Idris Ahmad

“Senarai pandangan hukum dan fatwa-fatwa yang terkandung dalam portal terbaru ini telah disusun semula, hanya pandangan hukum muzakarah yang majoriti difatwakan oleh negeri-negeri sahaja dimasukkan untuk hebahan kepada masyarakat.

Peguam Dr Zulqarnain Lukman turut berkongsi salinan jawapan menteri terbabit dan menyifatkan ianya pelik.

“Pelik juga orang tanya soalan lain jawab lain.

“Kalau tak nak jawab baik jangan jawab langsung daripada jawab konar konar,” kata beliau.

“Dah lebih 5 hari kot jadi menteri takkan tak tau camana nak jawab lagi. Bila kita cek portal i-Fiqh ada lagi fatwa itu,” sindir beliau.

Baca juga: Gara-gara bantah kenaikan harga barang, Mat Sabu 2 jam disiasat polis

Baca juga: Padah keluarkan kata kesat kepada polis, pembantu kedai runcit ditahan