Malaysia Dateline

Menteri UK dituduh tidak serius tangani COVID-19 hingga 1,500 kematian sehari

Dengan hampir 1,500 kematian dalam sehari selama 22 hari berturut-turut akibat COVID-19, Menteri UK dituduh tidak serius menangani pendemik itu.

Menurut analisis angka rasmi, hari paling malang pada 8 April ketika negara itu bersiap untuk meraikan hari Paskah atau Easter ketika berkurung, mencatat 1,445 orang mati dari Covid-19 dalam masa 24 jam.

Angka (yang merangkumi kematian di hospital, rumah jagaan dan kediaman swasta) jauh lebih tinggi daripada angka yang diumumkan oleh menteri dalam tempoh itu pada taklimat Downing Street setiap hari, ketika pandemik memuncak lebih cepat daripada diramalkan.

Pengkritik mengatakan para menteri harus lebih telus dalam melaporkan jumlah kematian yang sebenar, ini kerana mereka hanya mengira kematian di hospital setelah ujian Covid-19 positif, tidak termasuk ribuan yang meninggal di rumah.

Memetik laporan The Guardian pada 29 April, pemerintah mengubah data hariannya untuk memasukkan kematian dalam semua keadaan, termasuk tanpa ujian.

Jabatan Kesihatan dan Penjagaan Sosial mengatakan bahawa secara teknikalnya mencabar dan memakan masa untuk mengumpulkan data dan memastikan penyebab pengaburan kematian adalah betul.

Pada 9 April, setiausaha luar negara, Dominic Raab, yang mewakili perdana menteri yang dirawat di hospital, mengatakan jumlah kematian meningkat 881 orang pada hari sebelumnya.

Angka kematian sebenarnya adalah 64% lebih tinggi daripada itu.

Pada awal minggu Paskah, pada hari Isnin 6 April, Raab mengumumkan jumlah kematian dalam 24 jam hingga 5 petang pada hari Ahad 5 April telah meningkat sebanyak 439.

Angka rasmi menunjukkan bahawa sebenarnya hampir tiga kali lebih banyak orang mati pada 5 April – a sejumlah 1,210.

Tidak ada waktu dalam tempoh di mana lebih dari 1,000 orang mati setiap hari, taklimat Downing Street mengatakan bahawa jumlah kematian harian meningkat menjadi empat angka. Jumlah satu hari tertinggi yang diumumkan pada taklimat pemerintah adalah 980.

Hanya dalam tempoh tiga minggu antara 2 dan 23 April, 26.566 orang mati – lebih daripada separuh jumlah kematian 52,161 kematian hingga 5 Jun – dan mendorong Inggeris ke status negara yang paling teruk terjejas di Eropah.