Malaysia Dateline

Menyedihkan, usaha PH pulihkan intergriti dimusnahkan dalam kes Khairuddin

Amat menyakitkan melihat usaha untuk sedang memulihkan kepercayaan dan keyakinan rakyat kepada integriti, profesionalisme, dan kebebasan institusi-institusi utama negara dimusnahkan satu persatu oleh kerajaan yang ada.

Veteran DAP, Lim Kit Siang berkata, ia sedang dimusnahkan oleh kerajaan pintu belakang yang telah menggantikan kerajaan Pakatan Harapan secara tidak sah melalui konspirasi Langkah Sheraton.

Menurut beliau, salah satu tugas pentadbiran 22 bulan kerajaan Pakatan Harapan selepas Pilihan Raya Umum ke-14 yang berlangsung pada 9 Mei 2018 adalah untuk memulih kerpecayaan kepada sistem negara.

Namun, ia sebegitu sahaja dimusnahkan apabila Pejabat Pendakwa Raya (AGC) berjaya memusnahkan segala keyakinan dan kepercayaan awam terhadap integriti dan kebebasannya dengan keputusan “Tiada Tindakan Lanjut” terhadap kes Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi PAS, Mohd Khairudin Aman Razali.

Khairuddin telah mengingkari SOP kuarantin Covid-19 sejurus selepas pulang bersama rombongannya daripada satu lawatan ke Turki pada 7 Julai 2020.

“Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam perutusan khas beliau pada 6 Oktober mengatakan yang sesiapa pun yang melanggari SOP Covid-19 akan berhadapan dengan tindakan.

“Beliau berkata: “Maafkan saya jika ‘Abah’ terpaksa menggunakan rotan!”

“Di manakah rotan abah?” tanya ahli parlimen Iskandar Puteri itu dalam kenyatan beliau selepas Khairuddin dibebaskan dengan NFA.

Muhyiddin mengumumkan yang tidak ada pilih kasih dalam pelaksanaan peraturan kuarantin.

“Memang betul tidak ada sikap pilih kasih. Tetapi apa yang ada adalah layanan istimewa di mana menteri Pas diletakkan di tempat yang istimewa dalam kerajaan Perikatan Nasional, memandangkan tanpa sokongan Pas semasa Umno sedang mempertimbangkan menarik diri daripada Perikatan Nasional ini bermakna tiada kerajaan PN,” katanya.