Malaysia Dateline

Menyempurnakan akal budi dalam pendidikan

Mereka yang berpendidikan pasti mempunyai harga dan nilai yang berkaitan dengan semua penyampaiannya.

Tetapi pendidikan, dengan sendirinya tidak menentukan keperibadian seseorang.

Sebaliknya, akal budi yang sihat menyempurnakan pendidikan dan mencerminkan keupayaan minda seseorang dan akal yang hebat selalu dihormati di hadapan semua mereka yang mementingkan pendidikan.

Akal budi menjadikan seseorang mampu menyelesaikan masalah kehidupan sebenar dan hanya dapat dipupuk oleh individu itu sendiri dalam proses sewajarnya memperoleh pendidikan konvensional.

Pendidikan mempunyai had aplikasi yang terhad. Seseorang itu tidak boleh mempertontonkan kelayakan pendidikannya sebagai petunjuk pencapaian kecemerlangan keseluruhan.

Tidak kira setinggi mana dan kualiti pendidikan yang diperoleh seseorang, akal budi menyempurnakan pendidikan.

Ia akan selalu menjadi akal budi yang akan menentukan keperibadian dan sikap seseorang.

Pendidikan boleh berfungsi sebagai stok simpanan kerana seseorang dapat memperoleh semua pendidikan

Pengetahuan dapat diukur berdasarkan masa dan latihan yang dilaburkan untuk memperoleh pengetahuan dan dapat dinilai berdasarkan demonstrasi.

Sebaliknya, akal sihat tidak memiliki ukuran dan tidak dapat dinilai berdasarkan demonstrasi.

Manfaat Memiliki Akal Budi

Pendidikan dapat mewujudkan, mencipta dan menghasilkan sesuatu, tetapi tidak mengajar nilai-nilai yang diperlukan kepada orang lain.

Seseorang yang berpendidikan mungkin tidak selalu merasa selesa dengan pengetahuan di mana sahaja ; sementara orang yang mempunyai akal sihat mempunyai jawapan untuk setiap pertanyaan yang menjadikannya unggul daripada orang lain.

Akal budi memungkinkan seseorang menjalani kehidupan mereka dengan sedikit kesulitan kerana mereka cenderung mempunyai penyelesaian segera terhadap masalah yang ditawarkan oleh kehidupan kepada mereka dengan memanfaatkan sumber yang ada secara optimum.

Ia menawarkan kesedaran dan pemahaman yang lebih baik mengenai setiap keadaan. Pendidikan menjadikan orang pintar tetapi akal sihat yang menjadikan seseorang itu pintar.

Seseorang yang berpendidikan tanpa akal, adalah seperti memiliki berjuta-juta dolar tetapi tidak tahu untuk berbelanja.

Ini menjadikan seseorang terhad dengan sumbernya. Ini mungkin menjadikan anda kaya tetapi tidak mempunyai implikasi kehidupan nyata.

Akal sihat berkembang dari penyesuaian dan analisis.

Apabila seseorang menggunakan fikirannya sehubungan dengan situasi itu sendiri, ia menawarkan idea hebatnya dalam bentuk akal sihat. Ini membuat seseorang menyatakan bakat mereka dalam situasi yang paling penting.

Seseorang yang berpendidikan bekerja keras tetapi seseorang yang mempunyai akal sihat bekerja dengan berkesan.

Pendidikan bersama akal sihat pasti dapat menjadikan seseorang seolah sudah lengkap dalam bidang kehidupan dan sektor pekerjaan.

Oleh kerana akal sihat menyempurnakan pendidikan, ia mempunyai kekuatan untuk mendorong kreativiti.

Ia bukanlah apa yang pelajar dapat pelajari di kelas atau institusi.

Kehidupan yang kita lalui setiap hari akan memberikan pengetahuan ini kepada kita semua secara berterusan hingga akhir dan bergantung sepenuhnya kepada mereka untuk memahaminya untuk kejadian masa depan tertentu.
————
Azizi Ahmad adalah seorang pembaca yang ingin memiliki akal budi.