Malaysia Dateline

Merusuh: Mahkamah kekal sabitan Chegubard, lima individu

Mahkamah Rayuan hari ini mengekalkan sabitan dan denda terhadap 6 individu termasuk bekas ketua PKR Cabang Rembau Badrul Hisham Shaharin atau lebih dikenali sebagai Chegubard kerana menyertai perhimpunan dan merusuh di Jalan Parlimen pada 2013.

Panel 3 hakim terdiri daripada Datuk Kamardin Hashim, Datuk Yaacob Md Sam dan Datuk Abdul Karim Abdul Jalil mengekalkan sabitan dan denda RM6,000 ke atas Badrul Hisham, 39, dan Edy Noor Reduan, 37, selepas menolak rayuan mereka kerana tidak hadir di mahkamah hari ini bagi pendengaran rayuan mereka.

Kedua-dua lelaki itu disabitkan dan didenda RM6,000 oleh Mahkamah Sesyen pada 31 Mei 2016 atas tuduhan mengambil bahagian dalam perhimpunan haram dan merusuh. Rayuan mereka ditolak di Mahkamah Tinggi pada Mac tahun lepas.

Sementara itu, panel hakim yang sama turut menolak rayuan yang dikemukakan 3 individu, Norazimah Mohamad Nor, 42, Ahmad Shauqie Abdul Aziz, 27, dan Lim Sue Pei, 30, terhadap sabitan dan denda RM6,000 kerana menyertai perhimpunan dan merusuh.

Individu ke-4, Annie Ooi Siew Lan, 72, pesara guru juga gagal dalam rayuannya bagi mengetepikan sabitan dan denda RM2,000 kerana menyertai perhimpunan sama.

Hakim Kamardin yang mengetuai panel itu memutuskan sabitan terhadap keempat-empat individu itu selamat untuk dikekalkan dan mahkamah tidak menemui sebarang kekhilafan oleh Mahkamah Tinggi.

Kesemua mereka didenda RM2,000 atau penjara 3 bulan oleh Mahkamah Sesyen pada 31 Mei 2016 yang didakwa menyertai perhimpunan itu bagi melakukan mudarat awam di Jalan Parlimen, Kuala Lumpur antara 9.15 pagi dan 11.25 pagi pada 24 Jun 2013.

Kecuali Annie, kelima-lima individu itu juga didenda RM4,000 atau penjara 6 bulan kerana didakwa merusuh di persimpangan jalan masuk ke bangunan Parlimen pada 11.25 pagi pada tarikh sama.

Mereka gagal dalam rayuan di Mahkamah Tinggi pada 28 Mac 2017. Kesemua mereka membayar denda itu.

Peguam Haijan Omar mewakili kesemua perayu manakala pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Sazilee Abdul Khairi.