Malaysia Dateline

Mesyuarat MPT Bersatu: Empat ahli bantah, Bersatu umum hasil esok

Esok akan diumumkan semua hasil mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu malam tadi, kata Setiausaha Agung parti, Datuk Seri Hamzah Zainuddin.

Beliau memberitahu hal tersebut ketika ditemui media di perkarangan Rumah Persatuan Alumni Universiti Malaya (PAUM) di ibu negara sejurus mesyuarat selesai kira-kira jam 11.40 malam tadi.

Mesyuarat pertama MPT Bersatu yang dipengerusikan Presidennya Muhyiddin Yassin itu bermula kira-kira jam 9 malam.

Bagaimanapun, Muhyiddin enggan bertemu pihak media dan kemudian dilihat meninggalkan Rumah PAUM itu.

Kira-kira jam 10.45 malam tadi, empat ahli MPT parti bunga raya itu yang merupakan kem Tun Dr Mahathir Mohamad dilihat meninggalkan mesyuarat tersebut.

Mereka adalah Setiausaha Politik Tun Dr Mahathir Mohamad, Datuk Abu Bakar Yahya dan tiga anggota penaja parti itu, Tariq Ismail Mustafa; Akhramsyah Muamar Ubaidah Sanusi dan Ulya Aqamah Husamuddin.

Ketika ditemui media, Abu Bakar memberitahu mereka bertindak demikian kerana membantah proses mesyuarat yang dianggap bercanggah dengan perlembagaan parti.

Jelasnya, mesyuarat itu membincangkan dua perkara iaitu tentang pengguguran Mahathir serta lima lagi pemimpin parti dan penyertaan Bersatu dalam Perikatan Nasional (PN).

Dalam hal berkaitan, Ulya yang juga Ketua Penerangan Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) menyifatkan wujud perkara yang pelik apabila keputusan penting mengenai hala tuju dan nasib Bersatu ditentukan melalui mesyuarat MPT bukannya melalui Perhimpunan Agung parti.

Ulya yang juga kem Syed Saddiq berkata, persidangan tergempar sepatutnya boleh dilakukan jika tidak dapat mengadakan Perhimpunan Agung bagi menentukan sama ada Bersatu boleh menyertai PN atau sebaliknya.

“Caranya tidak betul apabila nasib parti diletakkan di atas tangan 35 ahli MPT saja,” tambahnya lagi.

Bersatu menjadi parti komponen PH paling bergolak selain PKR apabila berpecah kepada kem Mahathir dan Muhyiddin ekoran ‘Langkah Sheraton’.

Dalam kemelut ‘rampasan kuasa kerajaan’ daripada PH itu, Muhyiddin selaku Presiden Bersatu mengetuai majoriti pemimpin parti tersebut membentuk PN.

Pada 28 Mei lalu, surat Bersatu ditandatangani Setiausaha Kerja parti, Muhammad Suhaimi Yahya memaklumkan Mahathir dan empat lagi pemimpin digugurkan keahlian mereka daripada Bersatu.

Empat yang lain ialah Timbalan Presiden parti, Datuk Seri Mukhriz Mahathir; Ketua Armada, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman; Ahli MPT, Dr Maszlee Malik serta Ahli Parlimen Kubang Pasu, Datuk Amiruddin Hamzah.