Malaysia Dateline

MFL bawa perubahan positif Liga Malaysia, kata Mohd Azraai

Pelbagai perubahan positif dapat dilihat dalam saingan Liga Malaysia sejak Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) dilantik sebagai pentadbir liga bola sepak utama di negara ini sejak empat tahun lepas.

Bekas ketua jurulatih Kedah, Mohd Azraai Khor Abdullah berkata, antara perubahan ketara adalah kejayaan pasukan bertanding meraih hak penyiaran sebagaimana yang diperjuangkan tokoh bola sepak negara yang juga merupakan bekas pengurus pasukan Kedah, Allahyarham Datuk Ahmad Basri Akil.

“Dalam kebanyakan organisasi di dunia, (perbandingan) kebaikan dan kelemahan adalah satu perkara tidak dapat dielakkan. Ia adalah lumrah semula jadi apabila ada seseorang cuba memberikan perbandingan.

“Namun jika ada seseorang mengatakan tiada  langsung perubahan bagus kepada Liga Malaysia selepas MFL mengambil alih, saya memberikan nada sebaliknya kerana saya melihat banyak kebaikan yang telah berlaku,” jelas Mohd Azraai yang dipetik sebagai berkata dalam satu kenyataan dikeluarkan MFL, pada Ahad

Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan Naib Presiden Persatuan Jurulatih Bola Sepak Malaysia (PJBM), Dr. Zulakbal Abd. Karim baru-baru ini yang meragui kemampuan MFL menguruskan Liga Malaysia dalam tempoh empat tahun ini.

Dalam pada itu, Mohd Azraai, yang berpengalaman luas mengendalikan beberapa pasukan tempatan, berharap agar semua pihak memberi kerjasama erat kepada MFL dalam usaha menjadikan Liga Malaysia lebih dikenali dan mendapat nama di pentas antarabangsa.

“Masih ada kelemahan-kelemahan yang perlu diperbaiki. Cuma nasihat saya MFL harus lebih tegas dan konsisten dalam setiap kali melakukan keputusan atau sebagainya.

“Ini kerana MFL sebagai pentadbir liga bola sepak negara harus memiliki pendirian dan mereka tidak perlu takut kerana matlamat MFL mahu memberikan kualiti lagi kepada Liga Malaysia,” jelas Mohd Azraai.- BERNAMA