Malaysia Dateline

MIER: kedudukan perniagaan bertambah baik pada Q1

Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) berkata kedudukan perniagaan dijangkakan bertambah baik pada suku pertama 2019.

Pengarah Eksekutifnya Dr Zakariah Abdul Rashid berkata walaupun Indeks Kedudukan Perniagaan (BCI) suku keempat, yang menjejaki aktiviti pembuatan domestik, susut ke paras di bawah 100 mata kepada 95.3 mata, Indeks Dijangka (EI) meningkat sedikit ekoran unjuran pengeluaran dan jualan eksport.

Sepanjang suku tersebut, EI meningkat lebih tinggi kepada 112.5 mata, menambah 16 mata.

Beliau berkata pasaran menunggu rundingan perdagangan AS-China yang dijangkakan pada Mac, dengan harapan Presiden Donald Trump dan Xi Jinping akan mencapai kata sepakat yang positif.

Beliau berkata kesan positif ini akan membawa kepada pertumbuhan KDNK yang lebih baik pada 2019.

MIER mengekalkan sasaran pertumbuhannya sebanyak 4.7 peratus untuk 2018 dan 4.5 peratus untuk tahun ini, katanya.

“Selepas Mac, jika ada berita menarik dari Trump, kami perlu mengira kembali angka.

“Jika ekonomi dunia berkembang dengan lebih baik, kita sudah bersedia untuk menerima sebarang manfaat positif, dan prestasi kita akan lebih baik daripada 4.5 peratus,” katanya.

Beliau bagaimanapun menegaskan bahawa kedua-dua pertumbuhan dan sentimen mungkin lebih teruk jika rundingan kedua-dua pemimpin itu gagal, memandangkan kedua-dua negara merupakan rakan dagangan utama Malaysia.

AS sebelum ini berkata ia akan menaikkan tarif ke atas barangan China pada 2 Mac, 2019, apabila kedua-dua negara memulakan rundingan pada Disember lepas.

Zakariah berkata prestasi perdagangan yang tidak begitu baik, terus menekan ringgit, yang kini berada pada tahap 4.100 kepada dolar US.

Dalam negara, beliau berkata permintaan dalam negeri, terutama penggunaan swasta, akan terus meningkatkan pertumbuhan KDNK.

Penggunaan dan pelaburan swasta telah meningkat pada suku pertama dan ketiga tahun 2018, katanya.

— BERNAMA