Malaysia Dateline

Mihas 2020 akan pamer sektor teknologi industri 4.0, francais

Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (Mihas) 2020 akan mengetengahkan industri 4.0 dalam industri makanan halal antarabangsa kali ke17 yang akan  diadakan pada 1 April sehingga 4 April 2020.

Mihas 2020 kali ini menyasarkan unjuran  sebanyak 5 peratus berbanding  tahun ini RM1.6bilion  pada Mihas 2019.

Datuk Wan Latiff Wan Musa

Ketua Eksekutif Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade),  Datuk Wan Latiff Wan Musa berkata, Mihas 2020 kali ini menumpukan kepada dua sektor iaitu akan diberi keutamaan kepada sistem francais dan teknologi makanan 4.0 antara syarikat tempatan dan luar negara.

Tambah beliau sasaran itu bersandarkan kepada  peningkatan jumlah peserta dan produk yang dipamerkan.

Selain turut mempamerkan beberapa sektor halal memenuhi pasaran global seperti makanan dan minuman, farmaseutukal,kewangan Islamik, logistik, kosmetik dan pelancongan.

Katanya dengan bertemakan ‘Expand Your Halal Horizon’, dijangkakan akan  menarik kunjungan lebih 35,000 orang dengan penyertaan 45 buah syarikat daripada 90 buah negara.

“Bagi tahun hadapan terdapat 1,300 gerai jualan berbanding 1,000 gerai jualan pada  tahun ini dengan pembabitan beberapa syarikat antarabangsa.

“Ia meliputi 60% pembabitkan usahawan dan syarikat tempatan pada Mihas  2020.

“Mihas 2020 adalah pameran perdagangan halal terbesar di dunia berbanding pameran halal lain yang dianjurkan beberapa buah negara.Antara yang mengambil bahagian adalah daripada syarikat dagang, pembeli, jenama terkemuka, pengilang, pengedar dan pembekal.

“Setiap tahun kita akan menerima peningkatan jumlah penyertaan dari banyak  negara,” ujarnya ketika sidang media yang diadakan di Matrade hari ini.

Majlis pelancaran Mihas 2020 telah disempurnakan oleh Datuk Hazimah  Zainuddin Ahli Lembaga Pengara Matrade.