Malaysia Dateline

Kapal layar Zaytouna Olivia bersama tiga anak kapal dan 10 aktivis wanita termasuk wakil tunggal Malaysia Dr Fauziah Mohd Hassan dalam misi Womens Boat To GazaWBG

Misi WBG: Israel tahan kapal Zaytouna-Olivia

Tentera Israel telah menahan kapal layar, Zaytouna-Olivia, bersama tiga anak kapal dan 10 aktivis wanita termasuk wakil tunggal Malaysia, Dr Fauziah Mohd Hassan, dalam misi ‘Women’s Boat To Gaza'(WBG), semalam.

Humanitarian Care Malaysia (MyCARE), dalam kenyataan malam ini, mengesahkan kapal itu, yang dalam perjalanan menuju ke Gaza, ditahan pada pukul 2.58 petang waktu tempatan (8.58 malam waktu Malaysia).

Kapal Zaytouna itu dijangka akan ditunda oleh tentera Israel ke Pelabuhan Ashdod, menurut kenyataan itu.

Dr Fauziah bersama anggota misi bantuan kemanusiaan WBG itu mengikuti misi mencabar sekatan Israel ke atas Gaza setelah laluan darat ke negara yang dizalimi itu dikepung dan laluan masuk dari sempadan Mesir-Gaza di Arafah, turut ditutup.

Delegasi wanita dari negara lain adalah dari Tunisia, Israel, Algeria, Kanada, Turki, Amerika Syarikat, Sweden, Ireland, New Zealand dan Australia sebagai tanda solidariti kepada rakyat Palestin.

Pelayaran WDB bermula pada 8 malam, 14 Sept (waktu tempatan Barcelona) dari pelabuhan Vell dan berhenti di Ajaccio, Perancis (bagi pusingan pertama) pada 19 Sept sebelum meneruskan perjalanan ke Messina, Itali (pusingan kedua).