MITI digesa jelaskan tentang kebocoran maklumat pekerja seperti didedahkan Dr Suresh

Oleh NASUHA RAHMAN

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) digesa menjelaskan tentang kebocoran data maklumat peribadi pekerja yang berdaftar di Program Imunisasi Industri Covid-19 Awam-Swasta (PIKAS) dilaman webnya sebagaimana didedahkan baru-baru ini.

Ahli Parlimen Bangi Dr Ong Kian Ming berkata selain mendedahkan punca kebocoran data itu MITI juga perlu mengambil langkah-langkah yang sewajarnya untuk melindunginya keselamatan data lain termasuk pangkalan data CIMS 3.0.

Ong Kian Ming yang juga jurucakap DAP bagi Perdagangan Antarabangsa dan Industri meminta MITI mengeluarkan kenyataan untuk menjelaskan kepada orang ramai mengapa pelanggaran data ini berlaku.

MITI digesa jelaskan tentang kebocoran maklumat pekerja seperti didedahkan Dr Suresh
Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI)

Bahkan MITI juga harus menghubungi syarikat yang data pekerjanya disenaraikan dalam fail Excel yang boleh diakses secara umum supaya pekerja di syarikat ini boleh berjaga-jaga jika peribadi mereka data sedang digunakan oleh orang lain.

Pada 31 Mei, Ts Dr. Suresh Ramasamy pakar dalam IT dan Keselamatan Siber, mendedahkan bahawa lebih 2000 fail Excel mengandungi maklumat kakitangan pekerja syarikat (mungkin berjumlah lebih daripada 1.7 juta berdasarkan bilangan pekerja yang mendaftar untuk Program vaksinasi PIKAS di bawah syarikat mereka.

“Ini bukan kali pertama Dr Suresh mendedahkan beberapa kelemahan laman web MITI.

“Beliau sebelum ini telah mengulas tentang beberapa kelemahan CIMS MITI (Pintar COVID19 Sistem Pengurusan) yang digunakan oleh syarikat untuk mendapatkan surat kelulusan daripada MITI mengikut urutan untuk terus beroperasi sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP),” katanya dalam kenyataan.

Kian Ming juga mempersoalkan apakah ada kecacatan keselamatan IT adalah disebabkan oleh kesilapan yang dibuat oleh jabatan IT di Institut Automotif, Robotik dan IoT Malaysia (MARii) iaitu sebuah agensi di bawah MITI, yang
tanggungjawab membangunkan dan menyelenggara CIMS termasuk versi CIMS 3.0 terkini.

“MITI juga mesti menjelaskan sama ada pelanggaran IT ini, mungkin melibatkan MARii, adalah disebabkan oleh kekurangan kepimpinan di agensi ini terutama selepas penyingkiran Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Madani Sahari, yang ditahan dan direman oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), bersama 8 yang lain, pada Mac 2022, atas projek bernilai RM85 juta,” katanya.

Katanya, sebagai salah satu kementerian barisan hadapan dalam menangani industri dan syarikat, kebanyakannya beroperasi di peringkat antarabangsa, MITI mesti telus sepenuhnya dan membentangkan penjelasan awam sepenuhnya mengenai perkara ini pelanggaran data supaya ia boleh terus mendapat keyakinan pihak berkepentingan.

Baca juga: Lagi anak Malaysia dapat anugerah antarabangsa

Baca juga: Remaja dipukul kerana enggan sertai kumpulan kongsi gelap