Malaysia Dateline

rel Al Mashaaer Al Mugaddassah Metro Southern Line MMMSL bakal memberi khidmat kepada jemaah haji di tanah suci Mekah

MMMSL lebih mantap dalam operasi tahun kedua bawa jemaah haji

Perkhidmatan rel Al Mashaaer Al Mugaddassah Metro Southern Line (MMMSL), yang bakal memberi khidmat kepada ratusan ribu jemaah haji di tanah cuci Mekah, dijangka lebih mantap untuk tahun ini, yang merupakan operasi tahun kedua oleh Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana)

Konsul General Malaysia di Jeddah, Encik Mohammad Ali Selamat, yang membuat lawatan kerja ke depoh dan stesen-stesen MMMSL, menyuarakan rasa puas hatidengan persiapan yang giat dilaksanakan oleh MMMSL.

“Dengan pengalaman yang sedia adalah dan doa daripada kami di pejabat Konsul General di Jeddah dan seluruh rakyat Malaysia, saya yakin operasi tahun ini akan berjalan lancar dan lebih mantap daripada apa yang dilaksanakan tahun lepas.

“Saya berharap seluruh wargakerja MMMSL khususnya daripada Prasarana sendiri akan memberikan komitmen penuh kepada operasi ini kerana ia bukan saja penting untuk keselesaan para jemaah tetapi juga untuk mengharumkan nama negara.

“Bagi kami di Arab Saudi, MMML adalah satu projek yang ikonik untuk Malaysia,” kata Mohammad Ali.

Beliau turut diiringi oleh Pesuruhjaya Perdagangan Malaysia di Arab Saudi Khairul Annuar Abdul Halim dan para pegawai tinggi dari pejabat Kedutaan Malaysia.

Beroperasi selama tujuh hari setahun khusus untuk musim haji, kerja-kerja penyelenggaraan dan ujian untuk tren dan sistem berjalan sepanjang tahun mengikut jadual kerja yang ditetapkan oleh Kerajaan Arab Saudi.

Untuk musim haji tahun ini, kerja-kerja percubaan operasi atau ‘trial operations’ sepenuh masa 24 jam sehari sedang giat berjalan sejak 9 Julai lepas. Kerja-kerja ini bakal berakhir pada 5 September sebelum operasi sebenar bermula dua hari kemudian pada 7 September.

Dalam taklimat beliau kepada Mohammad dan delegasinya, Pengarah Projek MMMSL,Ahmad Jamaluddin Salleh berkata pihaknya sudah bersedia untuk memberikan perkhidmatan yang lebih mantap musim ini.

Katanya, persiapan untuk tahun ini telah bermula sebaik saja berakhir musim haji tahun lepas di mana MMMSL telah dapat melaksanakan tanggungjawab yang diberikan oleh Kementerian Hal Ehwal Perbandaran dan Luar Bandar Arab Saudi (MOMRA) dengan jayanya.

“Berbeza dengan tahun lepas, MMMSL kini diletakkan di bawah pengawasan MDA (Lembaga Pembangunan Mekah), yang telah memberikan kerjasama yang amat baik dan komitmen yang tinggi bagi memastikan projek ini berjaya pada tahun pertama kendaliannya,” kata Jamaluddin.

Berdasarkan kepada lokasi penempatan para jemaah yang ditetapkan mengikut negara, perkhidmatan MMMSL digunakan sepenuhnya oleh para jemaah dari negara-negara Teluk dan Asia Selatan.