Malaysia Dateline

Model baru industri beras nasional dibentang pertengahan Julai

Kertas kerja mengenai model baru untuk industri beras negara selepas tamatnya tempoh konsesi Padiberas Nasional Bhd (Bernas) pada 2021, akan dibentang kepada Kabinet menjelang pertengahan Julai.

Penyusunan model tersebut akan diterajui tiga jawatankuasa khas dan badan induk merangkumi lima kementerian, kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Salahuddin Ayub.

Badan induk, yang akan membentangkan laporan itu kepada Kabinet, terdiri daripada Ekonomi Hal Ehwal Ekonomi, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Kementerian Kesihatan, Kementerian Pengangkutan selain Kementerian Pertanian dan Industri.

Sementara itu, tiga jawatankuasa khas masing-masing diketuai Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mohd Sallehhuddin Hassan; Pengerusi Majlis Penasihat Pertanian Negara,
Tan Sri Abdul Rahman Mamat; serta Infrastruktur dan Kemudahan Awam Selangor, Pemodenan Pertanian dan Pengerusi Jawatankuasa Industri Asas Tani, Ir Izham Ahmad.

Salahuddin berkata, tumpuan utama model itu adalah bagi memelihara kepentingan lebih daripada 150,000 petani dan rakyat sebagai pengguna industri pengeluaran beras nasional.

Menurut beliau, pihaknya bersikap terbuka dalam hasrat untuk mengatasi monopoli industri beras yang melibatkan aspek keselamatan makanan.

“Kami akan memanggil semua pihak, termasuk Bernas, supaya model baru itu akan membentuk penyelesaian menyeluruh, bukan sekadar sedikit demi sedikit atau secara berperingkat.

“Bernas dialu-alukan untuk menyuarakan pandangan dan cadangan mereka sebelum diteliti oleh jawatankuasa berkenaan.

“Masyarakat pertanian, yang merupakan tumpuan utama kertas kerja, juga dapat menyuarakan pandangan mereka,” katanya pada sidang akhbar di Menara Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) di ibu negara hari ini.

Salahuddin berkata, sebaik sahaja kertas kerja dibentangkan untuk pertimbangan Kabinet, model baru itu dijangka siap paling awal pada bulan Ogos sekali gus mewujudkan satu sistem baru yang komprehensif.