Malaysia Dateline

Mokhtar Senik mengadu terperangkap, Ebit Lew redah banjir

Dua situasi berbeza bagi dua orang berwatak agama ketika Pahang dilanda musibah banjir besar.

Ahli Jawatankuasa Dewan Ulama Pas, Mokhtar Senik tengah malam tadi mengadu dirinya masih terperangkap dalam bah.

Bekas Ketua Ulama Pas Pahang itu berkata, dia berasa cemburu melihat rakan-rakannya membantu mangsa banjir.

Berbanding dirinya, Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat itu berkata, mengambil peluang menulis sahaja lantaran tidak dapat ke mana-mana.

Dalam masa sama, Mokhtar yang juga pemilik Pondok An- Nuur di Kampung Kuala Penor, Kuantan itu turut mendoakan agar semua mangsa banjir dan petugas dilindungi Allah.

“Cemburu juga tengok sahabat dan teman-teman turun ke kampung-kampung mangsa banjir membantu dan menolong mereka.

“Saya masih terperangkap di Bukit Keledang. Tak dapat nak ke mana-mana. Ambil peluang menulis sajalah,” tulisnya di Facebook dengan mengakhiri nama tempat Triang, Pahang dalam catatan ringkasnya itu.

Mokhtar berjubah hitam (tengah) ketika dikunjungi rakan-rakan Pas menjamu selera sup tulang lembu, kari ayam pencen dan kulat sisir goreng pada 28 November lalu.

Sementara itu, pendakwah disayangi ramai, Ustaz Ebit Lew dilihat sanggup meredah banjir di Kula Lipis sehingga ke paras pinggang.

Penceramah yang terkenal dengan kerja-kerja kebajikan itu semalam memberitahu sudah dua hari berada di situ bersama 10 buah kenderaan pacuan empat roda dan bot.

Ustaz Ebit turut meluahkan rasa sayu dan sedih melihat mangsa-mangsa banjir di Pahang dan bersyukur kerana Allah mempermudahkan perjalanan pasukannya.

“Ya Allah sayunya hati. Dah dua hari di Kuala Lipis bersama 10 biji 4×4 dan bot kami dari Kuala Lumpur. Sampai sini banyak jalan putus. Setiap kali sampai ada lori atau motor dah 24 jam tunggu sebab nak undur tak boleh ke depan tak boleh. Syukur Allah permudahkan perjalanan kami.

“Kami bawa 1,000 T-shirt. 1,000 telekung. Makanan dan setiap mangsa banjir saya beri sedikit duit belanja tunai. Paling sayu tengok sekolah, balai polis, surau, kuil, kereta, motor, Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan rumah-rumah. Bila tengok semua tenggelam ada yang tinggal bumbung,” ujarnya.

Tambah Ebit lagi, kali ini ujian berat terpaksa ditanggung oleh rakyat di Pahang, jelasnya ada juga kawasan yang tidak pernah banjir berpuluh tahun namun kali ini banjir teruk.

“Tadi sempat juga lihat mangsa banjir ibu dan anak yang hilang. Tadi ibunya yang terkorban telah ditemui. Semoga Allah hadiahkan keampunan dan syurga Firdaus buatnya.

“Polis,Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Bomba, Tentera semua bersama-sama menyelamatkan dan membantu mangsa banjir.

“Sedih tengok ada nenek tua dah terbaring sakit tua. Baring sahaja dah tak nampak. Tiada sesiapa dah dalam hidupnya. Orang kampung khidmat untuk nenek tadi. Syukur semuanya dari Allah. Ya Allah selamatkanlah Negeri Pahang,Johor, dan semua negeri yang banjir,” tulisnya menerusi hantaran di Facebook.