Malaysia Dateline

“Mop bersih-bersih, aku nak lalu,” kata Faekah kepada Azmin

Ekoran tindakan Menteri Kanan Datuk Seri Azmin Ali membuat naik sekeping gambar beliau sedang membersihkan lantai Masjid Haram di Mekah menerusi Twitternya, pelbagai pihak mempermainkan beliau dengan menggunakan gambar itu.

Ada yang membuat gambar Azmin sedang menyapu sampah di jalan-jalan raya di Kuala Lumpur, membersihkan sampah di majlis perkahwinan Neelofa dan sebagainya.

Namun gambar yang dibuat dengan mengaitkan beliau dengan bekas Setiausaha Politik Tan Sri Khalid Ibrahim, Faekah Hussin dikatakan paling menarik perhatian.

Gambar ini pula disebarkan oleh Faekah sendiri dalam satu kumpulan Whatsapp yang popular dan menghimpunkan ramai tokoh-tokoh negara khasnya media.

Gambar itu mempunyai senikata berbunyi “Mop bersih-bersih, aku nak lalu.” iaitu kata-kata dari Faekah kepada Azmin yang sedang membersih lantai itu.

Ia telah menjadi gambar paling menarik perhatian ramai dalam kumpulan Whatsapp tersebut.

Faekah mempunyai sejarah hitam tersendiri dengan Azmin apabila bosnya Tan Sri Khalid dipaksa berhenti dan tiba-tiba Azmin yang mengambil alih jawatan Menteri Besar Selangor itu.

Cerita tentang Azmin membuat ‘stunt’ sebegini memang biasa kerana sebelum ini Azmin menyebarkan gambar beliau turun ke dalam longkang untuk membersihkan longkang tersumbat dan sebagainya.

Hubungan Azmin dengan Faekah ini menjadi masam sejak sekian lama akibat persaingan politik antara Khalid dan Azmin.

Ia bermula dengan ‘Langkah Kajang’ yang dikatakan dirancang oleh Rafizi Ramli bagi membolehkan Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi menteri besar, kemudian beralih kepada Datuk Seri Wan Azizah Ismail tetapi akhirnya Azmin yang menggantikan Khalid.

Sejak itu, Faekah yang merupakan orang kanan Khalid didakwa pihak yang paling tidak senang terhadap Azmin.