Malaysia Dateline

MP bekas mangsa Covid-19 sumbang 100 PPE kepada Klinik Kesihatan

Ahli Parlimen yang juga bekas mangsa Covid-19, Dr Kelvin Yii Lee Wuen menyumbangkan sebanyak 100 set Peralatan Perlindungan Diri (PPE) kepada Klinik Kesihatan Jalan Masjid di Kuching, semalam.

Sumbangan itu dibuat melalui DAP Bandar Kuching.

Dr Kelvin berkata, sumbangan itu adalah bernilai RM8,000 dan untuk digunakan oleh barisan hadapan kakitangan di klinik berkenaan.

Katanya, semua klinik masih berfungsi kerana doktor-doktor perlu berjumpa pesakit dengan penyakit lain serta tindakan lanjut yang tepat untuk penyakit kronik atau NCD seperti hipertensi dan diabetes.

“Klinik Jalan Masjid ini memeriksa pesakit yang mengalami gejala pernafasan yang akan dipisahkan daripada pesakit lain. Sekiranya diperlukan, mereka dirujuk ke Hospital Umum Sarawak atau jika seseorang pesakit itu disyaki COVID-19.

“Ini adalah mengehadkan jumlah pesakit di klinik untuk melakukan jarak sosial yang betul dan mengambil langkah berjaga-jaga yang diperlukan,” ujarnya ketika menyerahkan sumbangan tersebut kepada kakitangan Klinik Jalan Masjid di Kuching, semalam.

Menurut Dr Kelvin, PPE ini sangat penting terutamanya bagi mereka yang melakukan pemeriksaan awal di luar dan merawat pesakit yang mungkin mempunyai gejala pernafasan.

“Ini penting kerana kita mendengar beberapa kes yang mana pesakit tidak jujur ​​mengenai sejarahnya termasuk perjalanan atau kemungkinan hubungan dengan pesakit positif COVID-19.

“Sebilangan mungkin menghidap virus tersebut tetapi tidak mengetahuinya kerana mereka tidak mengalami simptom pada jangka masa berkenaan,” jelasnya.

Justeru, beliau menasihatkan supaya mengambil langkah berhati-hati dalam menangani setiap pesakit pembawa Covid-19 yang mungkin dapat dikawal menerusi pencegahan tambahan.

“Ramai barisan hadapan yang letih dan ada yang menderita akibat beban kerja yang berat.

“Di samping itu, ramai yang turut bimbang bahawa mereka akan membawa virus itu ke rumah tanpa disedari dan berisiko menjangkiti anak-anak keluarga mereka, orang tua atau orang yang mereka sayangi.

“Maka, itulah sebabnya saya berharap sumbangan ini dapat membantu kakitangan dan memberi mereka perlindungan yang sewajarnya dan menyokong mereka melalui masa yang sukar ini.

“Mereka telah memberikan begitu banyak untuk kita, jadi ini sahaja yang wajar bagi kita membantu mereka,” ujar beliau lagi.

Sebelum ini, DAP Sarawak turut menyumbang PPE kepada Hospital Umum Sarawak selain bantuan lain berupa bekalan makanan kepada seluruh masyarakat di negeri ini sejak Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan sejak 18 Mac lalu.