Malaysia Dateline

MP DAP ingatkan jangan buang topeng muka, sarung tangan merata-rata

Orang ramai diingatkan untuk melupuskan topeng muka dan juga sarung tangan mereka dengan betul kerana meninggalkan topeng yang digunakan boleh menyebabkan risiko kesihatan awam kepada orang lain di sekeliling.

Ahli Parlimen DAP Bandar Kuching, Dr Kelvin Yii berkata, beliau sering menerima aduan daripada orang ramai berkaitan topeng muka dan sarung tangan yang hanya dilemparkan di jalanan dan ada juga yang meninggalkannya di troli pasar raya.

“Ini bukan sekadar tabiat buruk, tetapi juga sangat tidak bertanggungjawab kerana anda boleh meletakkan orang lain dalam bahaya dan risiko mendedahkannya kepada jangkitan.

“Risiko itu sangat benar terutamanya bagi topeng yang telah digunakan atau kotor atau mempunyai “banyak rembesan pernafasan” kepada orang lain kerana ia mungkin menjadi bahaya kesihatan yang berpotensi jika bersentuhan dengannya,” ujar beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau menjelaskan, virus Covid-19 atau bakteria lain boleh bertahan pada topeng selama berjam-jam sehingga menimbulkan risiko kepada orang lain yang bersentuhan dengannya sepanjang tempoh itu.

Kata Dr Kelvin lagi, cara terbaik untuk membuang topeng sebenarnya adalah dengan betul ialah melipat, menutupnya mungkin dengan tisu dan membuangnya ke dalam tong yang betul.

“Seseorang harus sentiasa mencuci tangan sebelum melepaskan topeng, kerana menyentuh wajah dengan tangan yang tidak dicuci meningkatkan risiko penyakit.

“Selepas itu, seseorang harus melepas topeng dan lipatkannya separuh ke dalam supaya titisan dari mulut dan hidung tidak terdedah.

“Kemudian, lipat masker ke bahagian yang lain dan separuh lagi sehingga topeng kelihatan seperti roll,” tegasnya.

Tambahnya, topeng juga boleh dibalut dengan gelung telinga sehingga tidak akan terbongkar.

“Kita semua memainkan peranan untuk melawan virus ini dan kebersihan diri yang baik bukan sahaja melibatkan kebersihan badan kita sendiri, malah juga amalan yang baik untuk tidak menyebarkan kuman-kuman di sekitar melalui pelupusan yang betul daripada topeng muka, sarung tangan atau barangan peribadi yang mungkin terdedah kepada titisan,” ujarnya.