Malaysia Dateline

Lim Lip Eng

MP DAP mahu Azalina dirujuk Jawatankuasa Hak dan Kebebasan

Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng mendakwa Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said cuba memperdaya rakyat dan parlimen.

Justeru beliau mahu Azalina dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan berikutan Azalina sebelum ini dalam jawapannya kepada satu pertanyaan lisan menyatakan Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC), Hassan Ariffin menerima makluman daripada Bank Negara Malaysia (BNM) yang menyatakan segala maklumat diberi berstatus ‘sulit bagi tujuan risikan bukan kegunaan mahkamah atau laporan awam’.

“Beliau (Azalina) memberitahu semua anggota PAC sudah dimaklumkan berkenaan perkara ini melalui surat Pengerusi PAC kepada Timbalan Gabenor BNM, bertarikh 6 April lalu.

“Saya mendapat tahu bahawa Pengerusi PAC tidak pernah memaklumkan anggota PAC berkenaan surat bertarikh 6 April itu atau apa-apa perkembangan terbaru selepas mesyuarat terakhir PAC berhubung siasatan syarikat 1MDB, pada 4 April lalu hingga kini,” kata Lip Eng pada sidang medianya, di lobi Parlimen, semalam.

Katanya, jawapan Ahli Parlimen Pengerang itu bukan sahaja cuba memperdayakan rakyat dan Parlimen tetapi ia juga satu tindakan yang jelas melanggar peraturan mesyuarat, sekali gus menimbulkan kecurigaan sama ada beliau berniat untuk menutup kes 1MDB.

Justeru, Lip Eng sudah menghantar sepucuk surat bertarikh 18 Mei 2016 kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia bagi mencadangkan supaya Azalina dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan.