Malaysia Dateline

Mujahid Yusof Rawa

MP Parit Buntar serah usul cadang 3 RUU keharmonian negara

Ahli Parlimen Parit Buntar Dr Mujahid Yusof Rawa menyerahkan usul memohon kerajaan membentangkan tiga rang undang-undang (RUU) persendirian bertujuan mengurangkan kadar jenayah kebencian dan mempromosikan keharmonian dalam kalangan rakyat Malaysia pada sesi Parlimen akan datang.

Dewan Rakyat dijadualkan bersidang bagi kali terakhir untuk tahun ini bermula 23 Oktober hingga 30 November.

Usul Mujahid bagi memperkenalkan RUU Jenayah Perkauman dan Agama, RUU Keharmonian Negara dan Rekonsiliasi dan RUU Suruhanjaya Keharmonian Negara dan Rekonsiliasi itu diserahkan kepada setiausaha Dewan Rakyat Roosme Hamzah pada Khamis lalu.

“Sudah tiba masanya untuk ada undang-undang bagi memastikan keharmonian menjadi keutamaan negara. Cadangan saya tidak terhenti hanya pada kebebasan bersuara, tetapi memastikan kebebasan itu tidak digunakan sebagai alasan untuk menghina kaum dan agama lain.

“Walaupun ada undang-undang seperti Akta Hasutan, Akta Multimedia dan Kanun Keseksaan, tidak ada undang-undang untuk mengekalkan keharmonian antara kaum di negara ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Tiga RUU itu yang menjadikan perbuatan diskriminasi sebagai jenayah dicadangkan oleh Majlis Perundingan Perpaduan Negara (MPPN) pada 2014 kepada kerajaan, bersama dua lagi RUU lain, tetapi usaha itu tidak berhasil.

Mujahid yang juga naib presiden AMANAH merupakan satu-satunya ahli Parlimen pembangkang yang dilantik sebagai salah seorang daripada 30 anggota MPPN yang dilancarkan pada 2013 itu.

MPPN dilancarkan oleh Perdana Menteri Najib Razak untuk menangani pelbagai isu berkaitan polarisasi kaum dan agama, perpecahan dan diskriminasi, dalam usaha mencapai perpaduan negara.

Majlis itu dibubarkan pada pertengahan 2016. Tidak ada satu pun daripada RUU itu yang sepatutnya menggantikan Akta Hasutan, berjaya digubal. Pentadbiran Najib kemudian mengukuhkan Akta Hasutan.