Malaysia Dateline

Kejadian bunga api tumbang dan menyasar penonton di Klang.

MPK pastikan kejadian bunga api sasar penonton tidak berulang

Majlis Perbandaran Klang (MPK) akan memastikan kejadian letupan bunga api seperti yang berlaku baru-baru ini tidak berulang lagi.

Yang DiPertuanya, Dato’ Mohamad Yasid Bidin berkata, pihaknya akan mengkaji semula prosedur dengan lebih teliti sekiranya mahu acara pertunjukan bunga api diadakan selepas ini.

“Kita akan pastikan perkara ini tidak berulang lagi. Sebab itu, kita adakan siasatan dalaman untuk memperbaiki prosedur dan kelemahan.

“Kelulusan akan diberikan mengikut keadaan semasa dan operasi ‘standard’ prosedur diikuti sebelum bersetuju untuk laksanakan,” katanya ketika ditemui, dekat Klang, lapor Selangorkini.

Pada masa sama, Yasid menegaskan pertunjukan bunga api di Fiesta Gegar Klang bukan satu komponen program terbabit.

Katanya, ia dibentangkan dalam mesyuarat tetapi tidak diluluskan.

“Memang tidak diluluskan. Bajet pun tidak ada dan ia dibentangkan pada peringkat awal tetapi tidak diluluskan dalam mesyuarat penuh,” katanya.

Sebelum ini, penantian detik 12 tengah malam sambutan tahun baharu di Kompleks Sukan Pandamaran, di sini, memahat sejarah hitam apabila 14 pengunjung cedera terkena percikan bunga api yang meletup di kawasan tanah rata sebelum sempat ke udara dalam kejadian itu.