Malaysia Dateline

Muat naik swafoto Raja Salman: Najib dibidas Mukhriz Mahathir FC

Sebagaimana dijangkakan, jentera propaganda Perdana Menteri Mohd Najib Razak dikalangan penulis blog upahan dan seorang Profesor Madya sebagai pelengkap syaratnya berhujah kononnya lawatan Raja Salman bin Abd Aziz Al-Saud mengesahkan bahawa wang berjumlah RM2.6 bilion dalam akaun bank peribadi Najib sememangnya derma daripada seorang Putera Arab Saudi.

“Setiap foto yang diambil sepanjang lawatan empat hari Raja Salman di negara ini, Najib digambarkan mempunyai hubungan baik dengan Raja Salman.

“Najib tanpa malu mengambil peluang untuk berswafoto (selfie)  diluar protokol diRaja,” ujar kenyataan yang dipetik menerusi facebook ‘Berani Berubah’ yang dikendalikan Mukhriz Mahathir FC (MMFC) yang mana kenyataan itu ditweet Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Datuk Seri Mukhriz Mahathir petang ini.

Status dimuat naik itu dipercayai mengulas mengenai twitter Perdana Menteri pada Isnin, yang membuktikan keakraban beliau dengan pemimpin tertinggi Arab Saudi itu.

Najib memuat naik gambar selfie beliau bersama Raja Salman Abdulaziz al-Saud di dalam sebuah kenderaan.

“Selfie saya dengan Raja Salman, Custodian of the two Holy Mosques (penjaga dua kota suci)! Persahabatan yang amat akrab,” kata Najib di akaun Twitter rasmi beliau.

Akaun Najib itu diikuti lebih 3.3 juta pengguna Twitter.

Menurut kenyataan itu, walaupun cuma sekeping gambar dimuatnaik di twitter perdana menteri dakwanya, tidak wajar bagi seorang ketua kerajaan untuk ‘mengenakan’ seorang raja semata-mata untuk membaiki imejnya yang amat rosak di mata rakyat negara ini.

“Walaupun Najib sangat sibuk mengeksploitasi kehadiran Raja Salman untuk kepentingan politik dan untuk menipu rakyat, persoalan yang berlegar dalam minda rakyat mengapa Raja Saudi tidak menyebut mengenai dana itu.

“Apa yang dianggap sebagai skandal rasuah dan pengubahan wang haram dalam sejarah dunia moden yang mana Najib sendiri telah secara langsung dikaitkan dengan kerajaan Arab Saudi.

“Adalah mustahil bahawa Raja Salman tidak menyedari keadaan yang luar biasa dan tuduhan jenayah yang serius.

“Sesungguhnya baginda memahami implikasi lawatan ini yang Najib terdesak untuk menggambarkan dengan adilnya,” ujar status dimuatnaik itu.

Justeru dakwanya lagi, Najib dianggap tidak lebih daripada kleptokrat oleh sekutu besar Arab Saudi  iaitu Amerika Syarikat.

Oleh itu, tanpa penjelasan daripada Raja Salman, maka wajarlah rakyat Malaysia merumuskan bahawa wang yang begitu banyak sekali diberikan kepada Najib adalah cubaan untuk campur tangan dalam urusan negara.

“Tanpa sebarang penjelasan daripada Raja Salman mengenai perkara ini, maka timbullah persoalan; adakah Najib telah menawarkan sesuatu yang tidak mampu ditolak oleh Arab Saudi? Adakah ianya berkaitan dengan tindakan ketenteraan Arab Saudi di Yemen?

“Setakat mana penglibatan Malaysia di dalam perang di Yemen yang diketuai Arab Saudi itu? Apa pula implikasinya terhadap keselamatan anggota tentera di medan perang itu dan tindak balas yang boleh mengancam keselamatan rakyat di tanahair?,” soal status dimuat naik itu.

Oleh itu, rakyat harus menerima hakikat bahawa wang itu bukan dari 1MDB dengan sikap membisu berterusan Raja Salman mengenai bilion ringgit yang diberikan kepada Najib yang disebut sebagai “derma”?

“Jika ‘ya’ jawabannya untuk semua soalan di atas ada kebenarannya.Semoga rakyat negara ini akhirnya akan mendapat keadilan yang mereka mahukan – dengan penjelasan dari Raja Saudi, Penjaga Dua Masjid Suci ini.

Justeru dakwa status itu lagi, Najib telah mengali untuk dirinya sendiri masuk ke dalam lubang yang lebih dalam ketika ini, dengan mengheret Raja Arab Saudi ke dalam kedudukan yang sukar ini.