Malaysia Dateline

Dr Maza

Mufti Perlis seru umat Islam bantu Rohingya

Mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin menggesa umat Islam di negara ini membantu etnik Rohingya yang kini tersepit dan menjadi mangsa kekejaman tentera Myanmar.

Katanya inilah masa umat Islam menunjukkan kepada dunia betapa agama Islam mencintai keamanan.

“Tunjukkalah semangat persaudaraan dan simpati kita kepada saudara-saudara kita yang sedang dibunuh dengan rakusnya. Hulurkan bantuan dengan kadar yang mampu. Gambarkan kepada dunia betapa umat mencintai keamanan,” katanya dalam laman Facebook beliau hari ini.

Pada masa sama beliau turut meluahkan rasa kecewa dengan masyarakat dunia yang tidak melabelkan rejim tentera Myanmar sebagai pengganas.

“Rejim Myanmar dan pelampau Buddha bertindak seolah-olah mereka pengganas dan malangnya pihak-pihak yang sepatutnya menghalang perbuatan itu berdiam diri,” katanya.

{loadposition myposition}

Media antarabangsa melaporkan keganasan pasukan keselamatan Myanmar terhadap etnik Islam Rohingya di Rakhine kali ini adalah antara yang terburuk dalam sejarah negara itu dengan hampir 90,000 golongan berkenaan melarikan diri ke Bangladesh selain ada yang terperangkap di kawasan pergunungan tanpa sebarang bekalan asas.

Laporan media menyebut pasukan tentera Myanmar melancarkan operasi ke atas masyarakat minoriti itu selepas sekumpulan kecil militan Rohingya melakukan serangan terhadap pos kawalan sempadan pada Ogos lalu yang menyaksikan 12 anggota pasukan keselamatan Myanmar terbunuh.