Malaysia Dateline

Muhyiddin mahu PRU segera jika menang di Sabah

Muhyiddin Yassin memberi bayangan akan mengadakan PRU15 dengan segera sekiranya Gabungan Rakyat Sabah menang dalam pilihan raya Sabah kali ini.

“Sekiranya kita menang di Sabah, kita akan bergegas dan mengadakan PRU. Saya tahu apa yang akan ditulis oleh media tetapi biarkan mereka membuat spekulasi.

“Tetapi PRN Sabah adalah yang paling penting,” katanya.

Bagaimanapun, Muhyiddin menggesa orang Sabah untuk memberi isyarat bahawa mereka menyokong Perikatan Nasional (PN) dan mengangkat beliau menjadi Perdana Menteri.

Selain itu katanya, rakyat Sabah perlu mengisytiharkan bahawa mahu Malaysia terus maju dan berjaya’.

“Satu-satunya cara untuk berjaya adalah bersama saya,” kata Muhyiddin dalam ceramah di Pintasan, Kota Belud, Sabah hari ini.

Beliau berucap kepada lebih 250 hadirin, yang kebanyakannya memakai kemeja biru tua atau jaket tertera ‘Perikatan Nasional’.

Sebilangan hadirin juga melimpah ke jalanan dan warung makan di sebelah tapak program.

Dalam pada itu, Muhyiddin turut memberitahu rakyat Sabah tentang usaha kerajaan dalam menangani wabak Covid-19, iaitu menjelaskan keputusan untuk penguatkuasaan perintah kawalan pergerakan dan prosedur operasi standard.

Muhyiddin memetik Bank Dunia, yang mengatakan Malaysia mengalami kemajuan lebih baik daripada kebanyakan negara lain dalam kemerosotan ekonomi yang disebabkan oleh wabak tersebut.

“Saya telah bertanya kepada menteri kewangan saya, dapatkah kita menambahkan lebih banyak (bantuan kewangan)? … Dia mengatakan dia akan berusaha mencari,” kata Muhyiddin dipetik Malaysiakini.

Putrajaya sebelumnya telah mengumumkan pakej rangsangan ekonomi berjumlah RM250 bilion di tengah pandemik Covid-19, dengan suntikan langsung sebanyak RM45 bilion.

Muhyiddin juga memberitahu hadirin bahawa lebih baik kerajaan negeri berpihak kepada kerajaan persekutuan.

Katanya, ia akan memudahkan perkara seperti membawa lebih banyak pelaburan ke Sabah.

Justeru, Muhyiddin meminta orang ramai untuk menolak Warisan pada hari pengundian 26 September ini.