Malaysia Dateline

Muhyiddin perlu berundur secara bermaruah!

Pelbagai isu timbul sejak kebelakangan ini yang melibatkan kegusaran dan keresahan rakyat secara keseluruhannya, terutamanya apabila peningkatan kes penularan wabak Covid-19 naik mendadak dan ianya disusuli kematian seorang bayi di Semporna, Sabah.

Secara kronologinya, Muhyiddin mula berhadapan dengan krisis kepimpinannya apabila 2 Timbalan Menteri Kesihatan yang didapati melanggar SOP atau standard piawaian yang telah ditetapkan semasa Perintah Kawalan Pergerakan sedang dijalankan kira-kira 4 bulan yang lepas.

Hari demi hari, detik demi detik dan saat demi saat, beliau terbukti gagal dalam menguruskan seluruh jentera kabinet dan kerajaan apabila pelbagai isu ketidakadilan berlaku sehingga didapati sebahagian besar ahli politik yang terdiri daripada pegawai kerajaan, menteri dan timbalan menteri didapati tidak kuarantin selepas pulang daripada berkempen sempena Pilihanraya Negeri Sabah.

Ianya bertambah parah apabila Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Hal Ehwal Agama, Dr Dzulkifli Al-Bakri telah disahkan positif Covid-19 baru-baru ini.

Tan Sri Muhyiddin perlu kembali kepada masalah dasar yang sebenarnya beliau hadapi sejak hari pertama beliau mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ke 8 iaitu legitimacy ataupun keabsahan kerajaan pimpinan beliau.

AMK Damansara menuntut dengan setegas-tegasnya supaya Tan Sri Muhyiddin mengadakan persidangan khas parlimen bagi menentukan sama ada beliau memiliki sokongan majoriti ahli parlimen ataupun sebaliknya, demi memastikan kestabilan politik tanah air dan segala urusan pentadbiran negara dapat berjalan dengan lancar.

Tan Sri Muhyiddin perlu berani menegakkan kebenaran demi kemaslahatan rakyat dan negara dengan berundur secara bermaruah selepas siri kegagalan pengurusan beliau dalam mentadbir kerajaan selama 8 bulan ini.

—————————-
Penulis adalah Ketua AMK Damansara