Malaysia Dateline

Mujahid ziarah rakyat Malaysia mangsa pengganas di Chirstchurch

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama) Datuk Seri Dr Mujahid Yusuf Rawa mengambil peluang menziarahi rakyat Malaysia yang menjadi mangsa insiden serangan pengganas di Christchurch, New Zealand minggu lepas.

Di dalam kunjungannya itu beliau turut menyerahkan sumbangan daripada rakyat Malaysia kepada mereka iaitu saudara Mohd Tarmizi Shuib, Mohd Nazril Hisham Omar dan Rahimi Ahmad.

Rahimi Ahmad, 39, yang turut menjadi mangsa pengganas masih dirawat di Hospital Chirstchurch

Mujahid juga sempat bertemu dengan keluarga mangsa serta rakyat Malaysia yang tinggal di sana yang telah banyak membantu urusan mangsa dan keluarga mereka di sini.

Terdahulu, Mujahid selaku wakil rasmi kerajaan Malaysia melakukan solat jumaat yang diadakan di Hagley Park South di Christchurch hari ini.

Dr Mujahid dengan Mohd Nazril Hisham Omar, 46,

Solat Jumaat diadakan secara langsung hari ini selepas seminggu serangan pengganas di dua masjid di bandar raya New Zealand yang menyebabkan 50 orang terkorban dan berpuluh lagi cedera.

Mujahid yang berlepas ke Christchurch semalam turut mengadakan pertemuan dengan wakil rasmi kerajaan New Zealand dan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke New Zealand Nur Izzah Wong Mee Choo serta beberapa warga Malaysia yang tinggal di Christchurch.

Dalam laman Facebook rasminya hari ini, beliau mengucapkan terima kasih kepada kerajaan New Zealand atas keprihatinan mereka dan menghulurkan banyak bantuan kepada mangsa yang terjejas.

Muhammad Haziq merupakan antara 50 orang yang terbunuh dalam tembakan rambang pada 15 Mac yang dilakukan oleh seorang lelaki ‘white supremacist’ (percaya bahawa hanya golongan kulit putih paling mulia) di Masjid Al Noor dan Masjid Linwood di Christchurch.

Di dalam temu bual bersama Astro Awani, Mujahid berkata orang ramai harus mengambil pengajaran daripada insiden itu.

“Hari ini ramai wanita New Zealand memakai tudung sebagai tanda solidariti dengan masyarakat Muslim dan keluarga mangsa,” katanya.

Beliau juga mengatakan azan juga dilaungkan di seluruh negara itu pada hari ini sebagai tanda penghormatan kepada semua mangsa yang terlibat.

Astro Awani melaporkan buat pertama kalinya laungan azan semasa solat Jumaat disiarkan secara langsung di New Zealand hari ini.

Pemerhati yang hadir semasa solat Jumaat di Hagley Park South itu turut memberi penghormatan dengan senyap sepanjang azan dilaungkan Imam Lateef.