Malaysia Dateline

Datuk Seri Mukhriz Mahathir

Mukhriz akui Umno amalkan politik perkauman

Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Seri Mukhriz Mahathir mengakui bahawa politik perkauman sentiasa menjadi amalan Umno untuk dijadikan modal menarik sokongan masyarakat Melayu.

“Bila cerita mengenai perkauman, saya tahu perkara itu benar belaka kerana pada masa itu saya pun buat begitu juga tapi itu dulu.

“Bila saya datang sebelah sini dan dengar hujah daripada rakan pembangkang, barulah kami sedar apa yang kami lakukan dahulu itu sesuatu yang tidak sepatutnya dibuat oleh mana-mana parti pun di mana kita ini bersifat terlalu perkauman tidak tentu arah.

“Ada perkara tertentu kita boleh pertahankan hak yang ada bagi setiap kaum. Setiap kaum mungkin ada sedikit bezanya, ada hak tertentu tetapi janganlah melampau sehingga menidakkan hak kaum lain yang berkorban untuk kita,” katanya seperti dipetik Selangorkini.

Mukhriz berkata demikian pada Program Ceramah Mega Pakatan Harapan dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) di Seksyen 18, malam tadi.

Jelasnya, nasib masyarakat kaum Melayu dan kaum lain akan lebih terbela tanpa amalan politik perkauman diamalkan Umno sekiranya pembangkang berjaya menawan Putrajaya.